fredag 15 augusti 2008

Lite mer om kursen

Jag känner mig jättenöjd med kursen för Maria Hagström. Fixa var lite trött på eftermiddagen efter två långa dagar, men när vi kom hem efter bilresan tyckte hon att hon hade vilat tillräckligt. Så när ingen ville göra något med henne for hon runt som en dåre och lekte med sin matskål, som är av porslin kanske bör tilläggas. Egentligen borde jag kanske säga till henne, men för det första är det rätt underhållande, och för det andra blir hon ju van att ha kalla hårda skaker i munnen vilket är bra med tanke på metallapporten.

Det jag kommer fokusera på i tävlingslydnaden är:

Fotgåendet
  • Träna att följa fot i rätt position längre och längre sträckor. Tänka på att vara nogrann och inte släppa igenom skutt, trängning eller liknande. Tänka på hur och var belöningen kommer så att hon får rätt belöningsförväntan.
  • Träna ingångar, även bakifrån. Inte göra ingångar i onödan när fokus ligger på att träna tex att följa i fot.
  • Träna Fixa att kunna stå i fotposition och börja träna svängar åt vänster och höger ifrån stå för att undvika att hon "sittskuttar" vid tex stegförflyttningar.
Apportering
  • Träna med mer stress i momentet för att göra det lite roligare för henne. Belöna med leksak. Träna de tre delarna, gripande, fasthållande och att springa med apporten; separat.
Stadga

  • Kunna sitta, ligga, stå, och ligga plats, blickstilla utan signalord tills frisignal ges.
  • Lägga in störningar i form av att jag rör mig, lockar osv och även att andra lockar med godis och röst.
Musmatta
  • Träna musmattan med belöning i position, dvs medan hon står kvar på musmattan. Belöna flera gånger medan hon står kvar. Göra musmattan mer värdefull med träning på nära håll, men sen snabbt öka avståndet för att få upp farten mot musmattan.
Snabba lägganden

  • Belöna i position, dvs medan hon fortfarande ligger; för att hon ska börja lägga sig lite tyngre och inte vara beredd på att studsa upp direkt.
  • Lägga på signalord på ligg

Detta är vad jag kommer att fokusera på i träningen närmsta tiden. Maria pratade även mycket om kedjning och uthållighetsträning. Dvs att hunden ska kunna jobba längre och längre innan den får sin belöning för att orka en hel tävling. Hon övertränar sina hundar så att de ska kunna klara ett och ett halvt lydnadsprogram innan belöning innan hon ger sig ut och tävlar. Något att tänka på, eller hur?

Inga kommentarer: