tisdag 30 september 2008

Administration


Den här veckan har jag en administrativ vecka. Förra veckan avslutades de flesta kurserna och nästa vecka startar nio nya kurser. Igår och idag har jag suttit framför datorn större delen av dagen. Skrivit kallelser, deltagarlistor, kontrollerat vilka som har betalt osv. Det är otroligt vilken tid allt sånt tar, speciellt om man som jag skjuter upp det så länge det går...

När jag hämtade barnen igår var jag trött i ögonen och snurrig i huvudet. Det är såklart en vane sak, och när jag är ute och håller kurser och pratar med folk en hel dag blir jag självklart också trött. På ett annat sätt. Det känns ungefär som när man varit ute och åkt skidor eller något en hel dag. Lite väderbiten, frusen, och trött i kroppen. Men ganska pigg i huvudet oftast iallfall. Ibland något hes dock.

På träningsfronten går det framåt känns det som. Lite itaget. Ibland är jag dålig på att höja kriterierna och ligger kvar på samma nivå för länge. "Går det bra så försvåra och utveckla", försöker jag ha som måtto.

I lördags tränade vi med Sandra och Aila. Det är bra att komma igång och träna på olika platser och med olika hundar. Fixa koncentrerar sig fint. Halterna vid fotgåeendet tycker hon är svåra, speciellt i främmande miljöer. Det märks tydligt på henne. Hon anstränger sig och försöker, men när hon tycker att det är för jobbigt börjar hon nysa som någon slags överslagshandling.

Idag när vi tränade en liten stund nere vid Norrhamnen var hon lite lagom nonchalant. Flera gånger när vi skulle träna på spontant fotgåeende valde hon att stå och nosa istället. Då avbröt jag träningen och hämtade Extra också. Fixa fick sitta och titta på när Extra tränade. Sen var det inget mer nosande kan jag lova. Det känns så otroligt viktigt att inte komma in i en träningsstil där jag måste truga och be henne att jobba för mig. Hon ska självmant söka min kontakt och inget hellre vilja än att träna.

Hitills har jag varit lite försiktig med att låta henne sitta och titta på när jag tänar med Extra, för jag vill inte att hon ska börja gnälla och skälla. Däremot har hon ju varit med när andra har tränat sina hundar och på kurser osv. Den passivitetsträningen går ganska bra så därför prövade jag det här idag. Hon gnällde lite, men var tyst långa stunder. När hon var tyst fick hon ibland en godis innan jag fortsatte träna med Extra. Efter en stund var det Fixas tur.

Hon koncentrerade sig fint men stressnivån var högre än normalt såklart. På vägen tillbaks till huset ville hon jaga en bil, och det brukar hon inte försöka. Som tur var lyssnade hon på mitt "vänta" trots att bilen körde förbi. Hon har börjat bli en riktig unghund på gott och ont. På bilden är Fixa sex veckor tror jag och fortfarande kvar hos uppfödare Ann. Bara sååå gullig. Eller hur!

Inga kommentarer: