lördag 4 oktober 2008

Att vara nybörjare

Det är nyttigt att börja med nya saker, att börja från början och lära sig något nytt. Att vara nybörjare. Det man kan är lätt. Det man ännu inte kan är ganska knepigt. Som det här med vallning.

Fixa är nybörjare, om än med bra gener för det här med vallning och en hel del med sig från början. Jag är också novis i vallning, utan vare sig gener eller något annat praktiskt i bagaget. Faktum är att jag inte alls studerat speciellt många hundar som vallar alls.

Eva som jag tränar för jämförde det här med att både föraren och hunden är nybörjare så här: "Det är som att lära sig att rida på en oinriden häst"

Egentligen skulle det vara lättare om jag fick lära mig med en mer erfaren hund och Fixa med en mer erfaren förare. Nu har vi varann istället och det kommer nog bli bra tillslut.

Idag hade jag och Sandra avslutning på två STEG-2 kurser och när jag beklagade mig lite över hur svårt det här med vallning känns och hur kass jag är så sa hon något i den här stilen:

-Det är nyttigt att vara helt nybörjare, då får man större förståelse för de som är nybörjare i andra grenar. Det som känns självklart för oss kanske inte är det för andra. Det gäller att kunna förklara och hjälpa nybörjaren att se slutmålet och att få en helhets bild.

Eva som jag har tränat för två gånger nu är en jätteduktig instruktör, lugn och analytisk. Ett vänligt leende på läpparna när jag känner mig som värsta klanten. Jag känner att dimman har börjat lätta något, tack vare både Ann, Fixas uppfödare; och Eva. Dimman har börjat lätta men det är långt ifrån klart ännu.


Inga kommentarer: