måndag 13 oktober 2008

Vallkurs

Igår var jag och Fixa varit på vallkurs igen, hos Eva som har kennel Seglinge. Molly var också med och tittade.

Tre av Fixas kullsyskon var där. Syrrorna India och Cima, och brorsan Clas. Oj så stor han hade blivit. Efter torsdagens vallning hos Ann då Fixa var väldigt het och inte alls hörde vad jag sa så var jag rädd att det skulle bli ännu värre idag. Ska jag vara helt ärlig så var det med skräckblandad förtjusning jag åkte dit. Jag är ju lite av ett kontrollfreak och har ju oftast bra ordning på mina hundar, och då är det frusterande att helt plötsligt ha en hund som inte hör ett enda ord som jag säger.

Jag blev faktiskt glatt överaskad idag. Fixa kändes lugnare men ändå väldigt intresserad. Jag hade henne mest i lina och släppte henne bara lite grand, och det blev inte samma tjuvrusningar som i torsdags.

Idag tränade vi också på lydnad i närheten av fåren, inte det lättaste kan jag lova. Fåren stod inne i en fålla och vi tränade inkallning och lite av varje utanför fållan. Fixa lyssande fint för det mesta. Några gånger sprang hon fram till fållan. Då ropade jag inte förrän hon hade stannat, för det kändes inte som någon idé. Lite lek blev det också med Clas, men för det mesta gick det bra.

Till nästa kurstillfälle måste vi träna på att "gå vid sidan" men hon behöver inte ha ögonkontakt. Vi måste också träna in ett ligg på avstånd, som man oftast har som stoppsignal i vallning. Här velar jag fram och tillbaks om jag ska ha samma ord som i tävlingslydnaden eller om jag ska ha ett annat. Jag vill ju inte att "ligg" ska bli uttjatat, och att hon ska tro att det är OK att lägga sig lite halvsakta.. Åh andra sidan kan hon "ligg" bra på nära håll och har hög förväntan på det signalordet. Hmm jag får fundera vidare.

Inga kommentarer: