onsdag 8 oktober 2008

Lite rapportering

Igår ringde de från dagis och berättade att Nell hade ont i ett öra. Idag har hon varit hemma från dagis och Peder och jag har pusslat för att få ihop det. Jag var hemma på förmiddagen och Peder på eftermiddagen. Nell blir hemma imorgon också, men jag hoppas att hon är frisk nog att följa med till Fixas uppfödare Ann imorgon.

Ann är så himla gullig och ordnar träffar för oss valpköpare som inte har egna får, och som behöver hjälp att komma igång med vallningen. Det har varit jättekul, men de sista gångerna har jag inte lyckats komma. Först var jag sjuk, sen var bilen trasig och nu i värsta fall är Nell för risig för att jag ska kunna släpa med mig henne. En typisk småbarnas familj antar jag, men det är alltid trist att missa roliga aktiviteter.

Eftersom Nell har varit sjuk så blev det bara en koppelpromenad inne i Vaxholm idag. Under den lilla svängen hann hundarna glufs i sig diarré när jag vände ryggen till i en sekund. Gissa hur jag lät när jag upptäckte vad de höll på med! Inte så klickerskt kanske, men jag kan bara inte behärska mig. Grrr det är så himla äckligt!!!

På morgonen när Nell tittade på morgon-bolibompa roade jag mig med att shaping träna hundarna lite grand. Med Extra shapade jag fram "snurra", efter några pass klarade hon två hela varv innan klick. Extra är såå rolig att träna sånt här med. Hon har världens uthållighet och prövar alla möjliga tokigheter i sin jakt efter ett klick.

Med Fixa har jag slarvat lite med shaping träningen. Hon låser sig lätt och prövar gärna samma sak 80 gånger fastän hon inte får något klick. Idag var hon först helt övertygad om att vi tränade "plats", dvs att ligga ner med huvudet i marken. Till slut prövade hon att sätta sig upp och då klickade jag för det. Sen blev det klick för "vrid huvudet åt vänster", succsesivt tydligare och tydligare vridningar.

Helt plötsligt vred hon först huvudet åt vänster och tog sen ett steg bakåt. Jag skyndade mig att klicka för jag vill gärna lära henna att backa. Stegvis klarade hon att backa fler och fler steg. I början av träningen vred hon först huvudet åt vänster och började sen att backa, men i slutet blev det mer renodlade backanden. Shaping är kul!

Resten av dagen har hundarna fått roa sig själva. Det har dom gjort med besked. Dom leker och leker och leker och båda verkar tycka att det är lika kul.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte om matte kommer ifrån hon heller fast jag är så attans vallningssugen. Det kör ihop sig som vanligt!

Anonym sa...

Katarina! Jag har funderat en del sedan sist och tagit ett beslut. Läs mer på min blogg! Kram

Anonym sa...

Hej!

Roligt att få se när Fixa jagade...eh jag menar förstås vallade, fåren idag! Skämt åsido, jag förstår att det är skitsvårt, men med din målmedvetenhet och träningsiver är jag säker på att det kommer att gå vägen!

Tips: kolla in rolig hundblogg på http://www.rohult.se/.