tisdag 28 oktober 2008

Privatlektion för Maria Hagström

Idag har jag och Fixa varit på privatlektion hos Maria Hagström igen. Det var ett tag sen sist och det kändes bra att få feedback och att få bolla lite tankar med henne.

Eftersom jag är lite nojjig över fotgåeendet var det främst det vi tittade på. Det är så lätt att man slarvar lite vid inlärningen och lär in beteenden som tex att sitta snett, gå för långt fram eller liknande. På sista tiden har Fixa börjat att ibland "dutta" på mitt ben med nosen, samt hoppa till lite ibland, när vi tränar fot. Jag bad Maria titta på hur hon tyckte att det såg ut.

Bara för att jag skulle visa det så gick Fixa mycket bättre än vanligt, men något nosdutt fick hon se iallafall:och det ska jag inte släppa igenom. Ett litet småhopp däremot tyckte hon inte var så farligt. Det känns så bra att låta Maria titta på det som jag känner mig osäker på. Jag har ett enormt förtroeende för henne och vet att hon är jätte-petig, och det tycker jag är bra.

Det jag ska fokusera på i fotgåeendet de närmsta veckorna är:
  • Inte släppa igenom nosduttar.
  • Tänka på felprocenten. Dvs att det inte blir för många fel på raken i träningen.
  • Börja kedja ihop olika delar av fotgåeendet. Raksträckor, svängar, och halter.
  • Träna mer på språngmarsch och vanlig marsch och börja lägga in svängar även här.
  • Träna på stegförlyttningar åt sidan och bakåt, fast från ståeende när vi är stilla.
  • Träna Fixa att även kunna stå vid min sida för att kunna träna på övningen ovan.
  • Inte släppa igenom att hon sätter sig snett först och sen rättar in sig. Alltid bryta när hon hamnar snett. Hon måste hamna rakt direkt för att få klick.
  • Bryta om hon lutar sig mot mig i halterna.
Som vanligt känner jag mig jättepeppad när jag har varit hos Maria. Nu ---- ska vi ligga i!

Något annat som jag tycker att det är viktigt att tänka på redan nu är att börja låta Fixa jobba lite längre innan belöningen ibland. Att inte köra för många pass på raken med jättehög förstärkningsnivå. Om jag har gjort några repetitioner med mycket belöning så ska jag försöka komma ihåg att köra en repetition där jag låter henne gå en längre sträcka.

När jag var inne och läste på Fanny Gotts blogg hittade jag ett citat från Bob Bailey som hon i sin tur hade hittat på en annan blogg. Mycket tänkvärt!

You are got to be willing to push for performance. Let the animal work to it’s limit to show how much it’s willing to give. Probably more than you think. By rewarding to often the trainer often gets in the way of learning. In the long run an animals performance very seldom exceeds expectation. To get more, you need to expect more.

Jag har funderat på att hyra Eva Bodfälts inomhuslokal förresten för lite inomhus träning i januari. Om vi blir ett gäng på sex stycken så kostar det bara 150 kronor per gång och person. Hör av dig om du också vill träna lydnad inne i vinter! Tisdag eller onsdagkvällar hade jag tänkt mig beroende på när det är ledigt. Jag tror att kvällspasset som man kan hyra är mellan 17:00-21:00. Hör av dig om du vill vara med!

Inga kommentarer: