onsdag 1 oktober 2008

Stora tjocka släkten

Idag har Fixa fått träffa sin mormor, moster, och halvbrorsa. Jag har varit hos Eva på kennel Seglinge och fått en introduktion till vallning. Eva visade alla moment på en VP-bana med Fixas halvbrorsa Knut som snart är två år. Vilken häftig hund! Så fokuserad och samtidigt så lugn verkade han vara. Tillsammans fick dom det att se så lätt ut, vilket jag naturligtvis vet att det inte är.

Eva visade de olika momenten och vad de kallades. Det hela går ut på att valla hunden igenom en bana beståeende av grindar och slutligen in i en fålla. Det första hunden ska göra är att hämta fåren på ungefär 100 meters håll. Sen ska fåren igenom två grindar och slutligen in i en fålla. Ibland ska hunden driva, vilket jag tror betyder att fåren går först, sen hunden och sist föraren. Och ibland får föraren gå först och sen fåren och sist hunden. Det kallas fösning. Eller var det tvärt om? Välkommen att skriva en kommentar och påpeka om jag har missförstått det hela.

Jag hade visst blandat ihop det hela, läs i kommentaren.

I slutet av lektionen tog Eva in fåren i en fålla och så fick jag träna lite lydnad med Fixa i närheten av fåren. Det gick riktigt bra. Vi tränade på inkallning, att vänta, och att hålla sig hos mig. På fredag ska jag dit igen och ska vi släppa henne på fåren. Det ska bli spännande, det var nog en månad sen sist.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Drivning: Du först sen fåren sen hunden. Fösning fåren först, sen hunden och sist eller bredvid i början föraren:) mkt nytt när man börjar med vallning.

Ha det gott
Ann

Katarina sa...

Tack Ann!

Tur att man har en engagerad och kunnig uppfödare som kan hålla ordning på en ;-)

Jenny sa...

Hej Katarina!
Har tittat in en del på din trevliga blogg, men aldrig lämnat nåt meddelande. Jag är kompis till Sandra J (vet student jag med) och vi har sagt hej nån gång på stora sthlm. Kul att det gått så bra med lilla Fixa, hon verkar jättetrevlig! Jag har också skaffat en (ny) valp, en malle (det kanske Sandra har berättat) och har börjat bloggat lite om henne. Kan hända att jag följer med Sandra på nån gemensam träning så småningom om det går bra. Ha det fint så länge! / Jenny

Anonym sa...

Va, har du inte koll på grejerna? Inte jag heller! Skrev något snurrigt om balansering i min blogg. Bergis fel det också! Vi syns!