tisdag 16 december 2008

Fixa har apporterat!

Apporteringen är ju ett sånt där moment som bara måste bli bra om man ska lyckas i lydnaden. Jag har lagt ner mycket tid på det med Fixa, och vi har tagit myrsteg framåt för att inte få in tugg eller liknande.

Alla mina tidigare hundar har ju varit retrivers och där har jag börjat träningen genom att shapa fram ett gripande, och sen ett fasthållande från att jag håller apporten framför nosen på hunden. Lugnt och sansat helt enkelt och in med mer fart senare i träningen. Det har gått jättebra. Tollare och Flattar är rena lyxhundarna att träna i apportering.

När jag började på samma sätt med Fixa gick de första övningarna riktigt bra. Dvs gripa-klick-godis, och även gripa från marken-klick-godis. När vi sen skulle börja träna på att hålla fast framför mig så gick det inte alls. Fixa tyckte att det var jättetråkigt, och blev nästan lite låg.

Efter fina tips från Maria jobbade jag då istället in mer fart i träningen. Backa ifrån hunden med apporten och klicka först när hon bara följer och sen när hon griper. Hålla fast Fixa och kasta apporten, låta henne gripa och direkt få en kamplek som belöning. Stegvis kasta längre och längre. Ibland klicka för gripandet, ibland någon stans på vägen in. Ja så har vi hållit på. Fixa har haft helkul och har faktiskt inte börjat att tugga trots all hetsig belöning.

Nu älskar hon dessa apporteringslekar. Det är full fart ut, snabba gripanden, och full fart in som ofta har vslutas med klick och kastad leksak bakom mig.

De senaste dagarna har jag fokuserat mycket på ingångar utan apport. Vi har återigen tränat lite hålla fast när jag tar på apportbocken, håller godis framför näsan på henne och liknande. Hon tycker fortfarande att den träningen är sådär, men eftersom hon gillar själva apporteringen så får hon stå ut med lite tråkträning också. Vi har dessutom tränat stadgan vid sittkvar med kastade leksaker osv.

Idag satte jag för första gången signal på apporteringen. Efter bara några minuter var jag tvungen att pröva ettans apportering. Hunden i utgångsposition, fram med apporten, signal, hålla fast i fem sekunder och sen "loss". Det gick som en dans!

Då blev jag genast lite mallig och tänkte att nu ska här tränas ingångar med apporten. Även det gick bra. Ibland kom hon lite snett och då blev det inget klick, men det blev mer rätt än fel och då vankades det lek som belöning. Dagens sista övning blev nästan tvåans apportering, fast inomhus och utn "sitt kvar". Jag höll fast henne och kastade apporten. Precis när jag släppte henne kommenderade jag apport och sprang in i hallen och ställde upp mig i utgångsposition framför hallspegeln för att kunna se om ingången ordentligt.

En halv sekund senare kommer Fixa flygande med apporten i munnen och gör en helt OK ingång med apporten i munnen. Efter någon sekund säger jag "tack" och hon släpper apporten. Tjohoo så duktig hon är och tjooho så roligt att testa lite och ibland våga ta lite större kliv framåt och bara chansa på att det funkar.

Senare idag blir det lite mer stadge träning med apport som kastas. Kanske vågar vi oss på en fullständig klass två apportering imorgon?!

Tjingeling!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, så där duktiga får ni inte vara. Nu fick Indias matte komplex! Har varit dåligt med träning ett tag nu men så är det ju ibland. India har fått ge ett handtag med fåren någon gång men ingen riktig vallning att tala om. Vi hörs!

Anonym sa...

Tjohoo, vad kul att apporteringen går så bra!! Vallhundar kan också ;-)

Anonym sa...

Hej. Hoppas att allt är bra och att ingen hälta visar sig! Vad härligt att hon gillar apporten! Vi har bara precis börjat med den men så tränar vi inte så ofta heller:)
God Jul
Ann och mamma Winda samt syster Cissi