tisdag 30 december 2008

Tankar om träning

Suck säger Fixa, sluta blogga och träna med mig!!

Det är mycket att komma ihåg att träna på för att vara väl förberedd inför en tävling. Ibland fungerar det även utan tävlingsträning, men varför chansa?

Jag är rätt bra på att träna och finslipa detaljer och försöker även att tänka på att träna hunden att jobba längre stunder innan belöningen kommer. Mina svagare punkter är att träna på olika platser och med olika typer av störningar. Det är helt enkelt svårt att få tiden att räcka till som småbarns förälder. När jag försöker boka in träning med andra händer det allt som oftast saker som gör att träningen inte blir av.

I vår ska jag tänka på att även träna på detta:

  • Minst en gång i veckan träna på något ovanligt ställe. Utanför en mataffär, i en park, inne i stan, vid en busshållplats eller liknande. Helt enkelt på en okänd plats med mycket störningar i form av folk och/eller hundar.
  • Träna ingångar på plan. Dvs träna hunden att värma upp utanför planen och eventuellt rigga avståndsbelöningen när hunden ser på. Därefter gå in på apellplanen, ställa upp, och bli kommenderad av en tävlingsledare. Ibland bryter vi och belönar bara efter något steg, ibland måste hunden jobba längre. Belöningen sker genom att jag säger "varsågod" och vi tillsammans springer ut från planen och till belöningen som finns i/vid ryggsäcken.
  • Åka på några öppna träninskvällar och göra platsliggning och sittande i grupp med för hunden helt okända hundar.
  • Träna in belöningar som vi kan använda på tävling. Med Extra har jag välfungerande tävlingsbelöningar. Hon älskar att slicka mig i ansiktet, och att bara prata lite glatt och lekfullt putta henne ifrånmig tycker hon är kul. Fixa är knepigare. Försöker jag samma putt-lek tittar hon frågande på mig eller sätter igång och skäller på ett frusterat sätt. Här kommer jag att få pröva mig fram...
  • Börja jobba in små förberedelser inför de olika momenten som gör att Fixa vet vilket moment som är på gång. Många moment börjar ju likadant, men hunden ska vara i helt olika sinnesstämmning. Även här har jag fungerande procedurer med Extra. Tex backa in i utgångsposition vid fjärrdirigeringen. Prata med henne inför rutan: "var är rutan?" Göra ett minihandtecken bakåt precis innan inkallningsmomenten börjar osv.
En ren momentgrej som jag har glömt att träna är: kvar ifrån utgångsposition, när jag har tränat stadga har jag börjat mittemot Fixa. När jag försöker lämna henne från fotposition tror hon att hon ska följa med. En annan grej vi måste träna är sitt upp. Ja det är lite pyssel och pill kvar innan vi kan sätta ihop alla moment.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Katarina! Gott Nytt År till dig och din familj!!
Vad kul att läsa din ambitiösa träningsdagbok - jag blev nästan sugen på att ta tag i lydnadsträningen själv! :-)
Min hundflock mår bra och lilla Impa passar in helt perfekt. Hon är en fartfylld liten dam, precis som de andra två!
Vem vet, vi kanske ses på någon lydnadsplan framöver?
Stor kram från Annika + 3 tollare

Anonym sa...

Visst är det svårare med träning på olika platser när man har småbarn. Vi bor ju dessutom ute på vischan så jag kan känna att det där med hundmöten o likn blir eftersatt. Det blir i alla fall lättare till våren att komma iväg. Kram från Ylva o India