måndag 8 december 2008

Träning, träning, träning

Det är alltid kul att åka på tävlingar och titta på duktiga ekipage, jag blir väldigt inspererad. Jag har kommit igång bra med båda hundarna och har gett mig katten på att hålla igång hela vintern trots mörker och kyla.

Idag har jag haft ett inomhuspass med båda hundarna. med Extra har vi repeterat fjärrdiriegeringen på nära håll. Vi har framförallt koncentrerat oss på skiftena stå-ligg och stå-sitt. På nära håll ser det fint ut, så nu är det bara att börja backa.

Med Fixa tränade jag ingångar. Vi har tränat både med och utan signalord idag. Jag vill få upp hennes tempo på ingångarna något utan att hon börjar slarva med positionen. Jag har också börjat träna ingångarna på längre avstånd för att kunna sätta ihop moment som inkallningen och apporteringen.

Här är det perfekt att stå framför en spegel för att lätt kunna se om hon hamnar rätt utan att behöva vrida mig och titta efter. Träningen gick bra. När hon kommer in riktigt snabbt och snyggt lägger jag även in signalorden "fot". Något som jag behöver tänka på är att hålla på mina kriterier. Ibland har jag en tendens att klicka av bara farten, jag vill ju så gärna få belöna henne. Min kriterierna är att hon ska hamna helt rakt och att framtassarna inte ska vara längre fram än mina fötter.

På utepasset blev det mycket fotgåeende med båda hundarna. Med Extra jobbar jag nu uteslutande med externbelöning vid ryggsäcken. Om jag belönar från fickan blir hon såå het och såå koncentrerad på belöningen att hon kommer längre och längre fram och även ibland börjar att tränga. Det är en enorm skillnad när jag inte har belöningen på mig.

Med Fixa blev det också fotgåeende. Jag tränade långa raksträckor, cirka 20 meter och att hon då ska hålla position. Tränade också på alla svängar samt språng marsch och halter såklart. Med Fixa gäller det att hålla henne relativt lugn. Jag varierar godisbelöning och dragkamp. Hon tränger inte, men sidan av henns nos nuddar mitt ben när jag går. Hon trycker inte till med nosen som hon gjorde förut utan går jämt och nära. Idag släppte jag igenom det , men jag ska försöka videoinspela fotgåeendet här i dagarna för att få ett utifrån perspektiv på det hela.

Vi tränade även apportering. Jag håller i halsbandet och kastar apporten full längd. När jag släpper henne är det full fart ut, snabbt, gripande och full fart in. Klickar och belönar med kastad leksak bakåt när hon nästan är framme hos mig. Nu i dagarna ska jag lägga på signal. Jag ska även träna stadga med kastade leksaker och apporter, samt börja träna ingången med apportbock.

Det känns så kul nu när vi nästan börjar kunna sätta ihop vissa av momenten. Imorgon ska jag träna på Danderyd-Täby BK med ett litet gäng gamla kursare. Det ska bli skoj.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Vad roligt att träningen går så bra! Jag har också hög inspirationsnivå just nu och funderar på att sätta mig och göra en ordentlig träninsplanering för den närmsta tiden.

Kollade in Skoj förresten, läckert!

Kram S