söndag 28 december 2008

Träningsplanering

Efter att ha vaknat upp ur matkoman, så bestämde jag mig igår för att träna lite med hundarna. Vi har inte tränat något på ungefär en vecka. Igår satte vi hop flera hela inkallningar med gott resultat. Bra stadga, snabbt in och snyggt avslut. Vi tränade även lite platsliggning, vilket är det som är längst ifrån tävlingsklart. Stadgemomenten är ju såå tråkiga att träna tycker jag, och därför går det lite för långsamt framåt.

Föt er som har börjat fråga, när ska ni tävla; så kan jag meddela att det inte blir någon start när Fixa just fyllt tio månader. Vi tränar ju platsliggning med huvudet i backen, och det kommer ta ett tag tills det är tävlingsklart. Förhoppningsvis kommer vi att starta någon gång i maj!

När vi igår tränade funderade jag lite på vilken enorm tid vi faktiskt lägger ner på träning, jag och hundarna. Jag minns när jag tränade och tävlade med min första hund Molly, när jag var 13 år gammal..... Nu tränas det och tränas och tränas, och ibland känns det som det bara blir svårare och svårare ju fler hundar jag har tävlat med. Konstigt.

Då är det bra att ha en träningsplanerng. Igår känndes det som om vi hade stått och stampat på samma nivå ett tag. Då tittade jag på december månads träningsplanering och kunde faktiskt konstatera att jag har följt planeringen bra och att Fixa har lärt sig det mesta som hon skulle lära sig i december.

Ingångar med apportbock och vid inkallning kunde hon inte i novemmber. Vi har kommit längre med fotgåeendet och vi har börjat med ställandet. Vi kanske inte alls står och stampar så mycket som det ibland känns som. Av denna slutsats blev jag såklart lite peppad igen och satte mig därför ner för att skriva januari månads träningsplanering för Fixa. Lite kortfattat ser den ut som följer:

Platsliggning: tid 3 minuter, avstånd 20 meter, störningar enkla.

Stadga: stå, sitt, ligg enligt vad som behövs för ettan

Inkallning:fortsätta träna alla delar men också hela momentet. Även träna på stå, och varsågod under inkallning.

Apportering: Fortsätta att jobba med delarna men också hela momentet (klass 2). Träna med olika, främmande apporter.

Ställande: träna snabbhet både under baklängesmarsch och vid sidan.

Läggande: träna snabbhet både under baklänges marsch och vid sidan.

Rutan: Träna upp mer driv mot target. Lägga in konerna. Belöning ibland hos mig och ibland med kastad boll förbi rutan. Börja lägga ut target och rutan när Fixa inte ser.

Fotgåeendet: Bryta vid trängning. Börja jobba upp uthålligheten. Efter månadens slut ska Fixa klara en raksträcka på 30 meter utan belöning eller sväng. Hon ska även klara 4 raksträckor på raken, på mellan 10 och 20 meter med halter och eller svängar emellan; innan belöning Dvs totalt cirka 50 meter.

Allmänt: Träna på olika brukshundsklubbar och med hundar som störning. Träna upp hennes belöningshyfs. Hon ska komma till mig med kastad boll...och inte springa åt andra hållet...hm

Jag håller även på att slipa på Extras träningsplanering, och mina mål med hundarna för 2009. Roligt med ett nytt fräscht år med nya utmaningar och roligheter. Jag har redan bokat in ett tävlingsläger för Maria Hagström i juni och så ska jag gå på en kurs som heter "Elitsatsningen" en hel lördag i månaden hela våren, också hos Maria. Det ska bli kul att lära mig en massa nytt. Frampå vårkanten kommer det förhoppningsvis även bli vallningsträning, och egna får framåt somaren.

Tjingeling


2 kommentarer:

Anonym sa...

God fortsättning! Kul med träningsplanering. Ingen idé att hasta ut och tävla, dom kommer ju in i spökperiod snart också. Runt året har nästan alla mina BC haft kortare perioder när mkt har varit väääldigt farligt, dumt att tävla just då:)
Ha det gott
Ann

Anonym sa...

Håller med om att det känns svårare och svårare för varje hund på något vis. Antagligen är det vi som höjer kraven på oss själva...
Är sugen på att valla, vill du hänga på till Ann? Kram/Ylva