måndag 26 januari 2009

Hej jag heter Fixa och är en bollohollik!

Till min stora glädje börjar Fixa bli riktigt bollgalen. Det känns som hon skulle kunna jobba mycket länge för att få mig att slänga iväg den älskade bollen med snodd på. Bollen används självklart inte som någon typ av aktivering utan endast som belöning i lydnadsträningen.

För några år sen hade jag tollaren Asti, även hon en bollohollik. Mycket praktiskt, träna träna träna och sen slänga iväg den älskade bollen. Hon blev lika överlycklig varje gång och fortsatte bli det år efter år. Självklart ska man variera belöningen osv, men bollen kommer bli en utmärkt belöning för att få henne att orka jpbba längre stunder.

Idag tränade vi fot inomhus med boll som belöning. Vilket engagemang och vilket härligt fokus!! Även lite tendens till tränga i den almänna ivern att nå sin belöning kanske ska tilläggas. Imorgon ska jag till Maria och låta henne titta på fotgåeendet. Duger det eller är hon för mycket på??

Fixa är förresten inte bara en bollohollik utan även en galen klickertränad hund som ibland har något svårt att skilja på när hon ska erbjuda beteenden och när hon ska vänta på signal.

Idag när vi skulle träna på "plats" ifrån sidan så visste hon det redan innan, antagligen pga mitt kroppsspråk. Fastän jag säger fot och sitt så kastar hon sig ner.

-"Matte jag vet redan vad du vill att jag ska göra."

Sen förstod hon att vi skulle träna på sitt upp också och började då växla mellan plats och sitt i världens tempo. Jag hann inte alls med och kunde inte hålla mig för skratt, det så så kul ut.

Det ska bli spännande och se hur det går framöver, Fixa är den första hund som jag i så här stor utsträckning har tränat i att erbjuda spontana beteenden. Att lära henne att "signal gäller" i alla lägen känns som en utmaning.

Tjingeling

Inga kommentarer: