torsdag 8 januari 2009

Inomhus träning är inte så dumt.

De senaste dagarna har jag passat på att njuta av de sista dagarna av jullovet. Jag och barnen har varit i skogen varje dag och åkt pulka. Toppen med lite snö, pulka får man ju med sig även på knaggliga stigar där det inte går att köra vagn. Nell har åkt pulka hela vägen och Molly har åkt i alla nedförsbackar.

Med Fixa har det blivit flera pass inomhus varje dag och något litet utepass på kvällen när Peder kommit hem. Vi har tränat mycket på signalförståelse. Hon är jätteduktig och det blir sällan fel, vi växlar mellan, sitt, ligg, stå, plats, och fot. Även sittupp från ligg har jag lagt signal på.

Vi har även börjat träna sitt-ligg skiftet i fjärren, fast utan signal. Kriterierna är bakbenen stilla och att växlingarna ska ske i en enda rörelse. Det är också viktigt att det blir ett ordentligt sitt upp och inte någon fuskvariant. Det har domarna tydligen blivit hårdare på de senaste åren.

Läggande under gång har vi också börjat jobba med lite mer tävlingsmässigt, fast det blir ju inga långa fotsträckor eftersom vi är inomhus. Ibland flyger hon upp direkt även om jag inte klickar, så det måste vi jobba vidare på.

Idag körde vi ingångar med apportbock med en mycket större apport än vanligt. Fixa tyckte att den var alldeles för stor. Hon gjorde ingången lite lagom långsamt och släppte apportbocken innan hon satte sig. Här bestämde jag mig för att inte direkt sänka kriterierna även om hon misslyckades flera gånger i sträck. När det blev fel så jag bara "tokigt" med glad röst och peppade upp henne ordentligt med rösten inför nästa försök.

Fjärde gången satte hon sig med apportbocken, det blev snett; men hon fick belöning för ett bra försök. Femte gången blev det helt rätt om än lite långsamt, det blev en ordentlig belöning och sen avslutade vi träningen. Det är kul att våga utmana henne lite, men det är viktigt att iaktta hunden så den inte blir låg eller osäker. Hunden ska tycka det är kul och snarast bli lite taggad och frustrerad när det blir tokigt.

Ikväll måste jag träna platsliggning, det tränar jag alldeles för sällan. Det måste ju funka när vi ska ut och tävla, och det krävs ju massor av träning. Skärpning på mig.

På onsdag sätter vinterträningen igång igen, jag har lyckats vara med en gång hitills!!! Suck. Men nu kommer det att funka bättre eftersom onsdagar är Peders hämtdag och därför behöver jag inte rodda med barnvakter och så. Det ska bli kul med lite träning på brukshundsklubbar, och med andra hundar som störning. Det behöver vi verkligen.

Nu tittar tjejerna på Bolibompa och vi väntar på att Peder ska komma hem med thaimat. Mums.


1 kommentar:

Anonym sa...

Är du säker på att du inte kan komma på Karin S kurs 23/1? Tänkte FÖRSÖKA (hmm) att komma iväg då. Vill ju ha någon att garva med.

Gud vad ni är duktiga, du och Fixa. "Tokigt"????du är bara för hård emot hunden, Katarina. Vilka hemska metoder;)