söndag 18 januari 2009

Lugnt på träningsfronten

Eftersom Fixa har känts lite okoncentrerad under träning så har det bara blivit promenader i helgen. Båda hundarna var också med när jag jobbade i lördags. Fixa var så lugn och duktig när jag demonstrerade med Extra. Trots att det klickades så att det stod härliga till så låg hon bara snällt och tittade på. När jag började belöna Extra med kamplek så tyckte hon dock att nu fick det vara nog och skällde lite avundsjukt.

Fixa är mysig att ha med på teori-passen. Hon får ligga bakom kompostgaller när alla kommer in, och är då lugn och fin. När jag sen släpper fram henne hälsar hon genom att hoppa upp med framtassarna i deltagarnas knä och låter sig gullas med. Kanske inte världens bästa reklam eftersom hon hoppar, men hon lyckas nog charma de allra flesta med sitt sociala sätt.

Inomhusträningen med hundarna har förresten börjat flyta på mycket smidigare.
Tidigare har jag ju stängt in ena hunden i ett annat rum när jag har tränat med den andra. De har då stått och gnällt lite olyckligt och väntat på sin tur. I veckan har jag istället börjt med att de får ligga och vänta på sin tur bakom min rygg medan jag tränar med den andra hunden i samma rum.

Jag trodde att Fixa skulle ha svårt att förstå att hon inte får vara med, men det har gått jättebra. Då och då har hon fått belöning för kvarliggandet, och jag har undvikit de allra mest hetsiga belöningarna till Extra. Skönt, det blir mycket effektivare på det här sättet och växlingarna mellan hundarna går snabbare.

I onsdags var jag och tränade på DTBK med Sofia och Sofia förresten. Fixa var mer vild än tam, och hade lite svårt med koncentrationen. Jag fick göra allt mycket lättare, och då blev det riktigt bra träning. Kombinationen pubertet och att ha legat still hela eftermiddagen var kanske inte världens bästa förberedelse inför träningen. Samtidigt är det härligt att hon har så mycket i sig. Det börjar faktiskt kännas som hon säger till mig:

"Matte jag behöver lite får att valla så jag får bli ordentligt trött!"

Lugn Fixa, till sommaren har vi får att valla på, men innan vi kan träna själva så måste vi bli lite proffsigare först. Jag har tänkt att vi ska börja träna igen i mars och hoppas att Eva och Ann har lite tid att hjälpa oss då!


1 kommentar:

Anonym sa...

Ja visst är det häftigt med hundar som vill, vill och vill!

Har du sett att Maria Hagström anordnar ett mkt intressant föredrag 18 feb "Träningsupplägg för optimal prestation". Tror att jag ska anmäla mig.