lördag 14 mars 2009

Elitsatsningen!

Idag har jag och Fixa varit på kurs hela dagen hos Maria Hagström. Vi har börjat en kurs som heter "Elitsatsningen" och riktar sig till dem som vill nå långt inom lydnad eller bruks. Det är sex deltagare med olika bakgrund och nivå. Tre hundar har kommit lite längre i träningen och tre hundar är lite färskare.

Idag har jag tränat på fotgåendet under alla mina tre pass. Fotgåendet är det jag tycker är svårast att träna själv eftersom det är svårt att se hur hunden går samtidigt som jag ska hålla en tävlingsmässig position. Det är lätt att tro att det ser bra ut och sen släppa igenom/belöna beteenden man egentligen inte vill ha.

Maria tyckte nog att jag hade överdrivit vår fotgående-problem lite, men jag fick bra tips på hur jag ska få henne lite längre bak. Ibland har hon även en tendens att gå lite snett, och även där vet jag nu hur vi ska jobba vidare.

I slutet av varje kursgång får vi ge oss själva en läxa till nästa gång. Läxan vi bestämmer oss för skrivs ner på ett block som vi sen går igenom gången efter. Min läxa är att köra hela klass 1 tävlingsmässigt nästa gång, förutom fotgåendet som jag kommer att köra något kortare. Fyra veckor till nästa gång, så det gäller att ligga i.

Träningsplanering fram tills nästa gång:

Vecka 1
 • Jobba vidare med fotgåendet. Jobba med backandet, förflyttningar åt sidan, snurrar och dubbelvänster. Minst två pass per dag med fotgåendet.
 • Träna på kedjor med läggande under gång och inkallning i.
 • Träna Fixa att sitta kvar efter losskommandot vid ettans apportering. Hon flyger ofta upp beredd att få belöningen.
 • Träna ställandet tävlingsmässigt.
 • Börja lära in hopp över hinder.
 • Träna platsliggning 2 gånger per dag, varav minst en gång ute.
Vecka 2

 • Lägga in något längre raksträckor i fotgåeendet
 • Göra kedjor med inkallning, läggande och ställande
 • Träna ingångar på planen.
 • Jobba vidare med hopp och apportering
 • Glöm inte platsliggningen
Vecka 3

 • Fotgåeende med kommendering
 • Kedjor, ibland med alla moment förutom fotgåeendet.
 • Fortsätta att träna på ingånger, övergångar mellan moment och laborera med tävlingsmässiga belöningar.
 • Glöm inte platsliggningen
Vecka 4

 • Dags för kurs igen!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Låter som en väldigt rolig och givande kurs hos Maria! Nyttigt att sätta upp så klara träningsmål för att hålla ångan uppe. Tvivlar inte på att ni kommer att ligga i som bara den med träningen till nästa kursgång! Vore jätteskoj om vi kan få till något gemensamt träningspass!

Anonym sa...

Ha, ha jag va också med i "elitsatsningen" för ett par år sen med Vegas! Det var kul ett tag till dom som "höll i det" började ha åsikter om allt, ex att man inte fick tävla lydnad om man hade gått med (som i mitt fall) i "bruksgruppen". Jag ville ta mitt sista 1a pris för att få lydnadschampionatet men det gick minsann INTE det! Dom menade att jag hade inte förstått vad det handlade om : att man skulle lägga all energi på EN gren..Vilket både Vegas och jag tyckte va tråkigt så då blev vi lite "osams" och sen la jag ner det... Sen var det lite "klubben för inbördes beundran" på den tiden och det va så fjantigt:)

Anyway hoppas det har utvecklats lite sen dess och att ni får en givande erfarenhet istället:)

Hörs om lördagen!

Emma

Anonym sa...

Hej! jag har fortfarande skitont....tänker ändå vara med på vallningen så räkna med oss. Kram Ylva