torsdag 16 april 2009

Stå, ligg, stå, ligg, stå, ligg, stå, ligg, stå....

Nästa gång hos Maria har jag tänkt köra helt som en tävling. Hela ettan tävlingsmässigt i ett svep. Om fyra veckor ska det banne mig vara klockrena ställanden och lägganden, ingen hopblandning alls inte.

Fotgåendet har börjat kännas jättebra.  Fixa är kvick, sättandena är jättesnygga och hon håller oftast en bra position. Ibland hamnar hon fortfarande lite snett under raksträckorna, men det börjar kännas riktig, riktigt bra.   Tävlingsjävulen i mig har dessutom börjat vakna. Nu j-v-l-r liksom, ska vi visa vad vi går för. 

Idag har jag tränat massor av lägganden och ställanden. Har tänkt mig två små tecken innan momenten börjar för att hon lättare ska särskilja dem.  Innan läggandet säger jag lite tyst till henne "nu ska vi köra ligg". dessutom kommer jag att gå något långsammare än under det vanliga fotgåendet.  
Inför ställandet kommer jag gör en minimal bakåtrörelse med vänsterhand för att få henne att tänka bakåt. Vi har tränat ställandena med mycket externbelöning bakom. Dessutom kommer jag att gå något snabbare än under fotgåeendet.  Nu ska här tränas i massor. 

Jag kommer nästan uteslutande att träna   det tävlingsmässigt fram tills att jag vänder mig om, dvs både själva intagandet av positionen och stadgan i ett svep. Blir inte ställandet/läggandet tillräckligt snabbt så bryter jag direkt och chansen till belöning försvinner. Men jag kommer att undvika att gå tillbaks för mycket och bara träna snabbheten. Fixa ska bli trygg i att hon gör rätt fastän hon inte får belöning direkt, hon ska dessutom lära sig att hela kedjan måste bli bra för att få belöning.

Sen gäller det att träna på massor av olika ställen, med olika störningar och i samband med långa ingångar på planen.  Ja här finns det saker att göra...
Fixa är superrolig att träna med. Hon har blivit väldigt het och det känns som hon kan bli riktigt, riktigt bra om jag bara är tillräckligt noggrann. Jag är såå nöjd med henne. På promenaderna kan hon vara lite jobbig. Hon bara springer, och springr och springer. Hon blir aldrig trött. Lyssnar bra med shit vilken fart och ibland lite väl långt avstånd. Att gå med båda hundarna lösa inne i Waxholm kräver full koncentration.

Extra förresten har vaknat ur sin lilla vinterkoma. Tjohoo nu kan jag bada tycker hon och tar alla chanser. I vattnet är hon i sitt esse, det är underbart att se!  Om jag kastar en pinne i vattnet som hamnar typ två meter ifrån Fixa och 15 meter ifrån Extra så hinner Extra ändå fram först! Fixa hinner inte ens tänka klart innan Extra har kastat sig fram till pinnen. Fixa den lilla mesen kör fortfarande med tantdopp! 

Imorgon har jag bara några privatlketioner under dagen så jag kommer även att hinna med att valla hos Eva igen! Ylva hänger med och efteråt ska vi ta en promenad med hundarna så att även Saga och Extra får sitt.  Jag förstår inte folk som har tre, fyra hundar! Jag har ständigt dåligt samvete för Extra fastän hon får hänga med på det mesta. Hur hinner folk!?

Tjingeling.

1 kommentar:

Ylva sa...

Saga tänker bara på karlar så det är tur att du bara har tjejer! Syns imorrn!