fredag 17 april 2009

Vallträning hos Eva!

Idag var jag och Ylva iväg en sväng till Eva för att valla igen.  Jag tycker altid att det är svårt att skriva något vettigt om vallningen. Som nybörjare ha jag svårt att utvärdera Fixa och mig och jag vet ju inte heller hur inlärningstakten brukar vara eller se ut.

Hur som helst så känns det som om vi har utvecklats en hel del sen vi satte igång för ungefär en månad sedan. Fixa lyssnar bättre och jag har börjat få lite mer förståelse för vad vi ska göra.
Eva är en duktig instruktör. Hon är lugn, trevlig, ödmjuk och har humor vilket kan behövas ibland när vi försöker få våra unghundar att öppna öronen!

Fixa lyssnar oftast bra på mitt ligg. Ibland känner jag mig nästan lite feg, som om jag lägger henne för mycket. Jag är liksom rädd att det ska bli för hetsigt. Några gånger idag ballade hon ur lite och jagade fåren. 

En  svårighet för mig är att inte totalt glömma bort vad fåren har för sig när jag koncentrerar mig på Fixa. För att inte tala om att gå baklänges, och samtidigt få Fixa att lägga sig. Det här med att göra flera saker samtidigt det trodde jag vi kvinnor var bra på!?  

Vad ska jag förbättra? Jag ska bli bättre på att läsa fåren och Fixa. Försöka hinna se och stoppa henne innan hon gör en inrusning.  Jag ska bli bättre på att skynda mig bak till fåren och gå snabbt baklänges. Jag ska inte alltid lägga henne när det går för fort utan även testa att bara "grymta" lite.   Fattar ni ingenting av vad jag skriver?   Ska försöka få med videokameran på någon träning så kan jag visa vad vi håller på med.

Efter träningen hann jag och Ylva med en promenad i solen med alla hundarna. Extra och Saga lyckades rulla sig i bajs, och det märkte vi inte förrän det redan var försent. BC-tjejerna sprang och sprang och sprang och hade hur kul som helst tillsammans. 

Ha en härlig helg!


2 kommentarer:

Eva sa...

Tack för dom snälla orden!
Vad ska ni förbättra? Jag tycker det ser väldigt bra ut, ni är helt på rätt spår. Som jag ser det så är det bara övning som ska till, för både dig o Fixa. Det är som att jonglera ungefär. Öva öva öva på att ha "bollarna" i rörelse... :)
Jag tror gårdagens små inrus beror på att vi rörde mer på fåren än förut.Hon behöver vänja sig och bli trygg med att fåren kan flytta sig och att ni ändå har kontroll.

Ylva sa...

Ni var superduktiga tycker jag och jag lärde mig mycket av att titta på er! ps Saga fick ett BAD när vi kom hem ds