tisdag 19 maj 2009

Kallabalik i fårhagen!

Hm,  nu har vi varit och vallat hos Eva igen. På vägen hem i bilen kom jag på flera fina rubriker till det här inlägget. Upp som en sol och ner som en pannkaka skulle jag ha kunnat skriva.  Förra träningspasset gick ju så bra. Även dagens träningspass i 25:a började fint.  Efter en stund sa Eva att nu skulle vi ut i den stoora hagen. Hjälp tänkte jag, och lite kallabalik blev det allt, eller ganska mycket faktiskt.

Det vi skulle träna på i stora hagen var drivnig. Fixa skulle driva fåren och jag skulle gå först.  Fixa hade ingen lust att driva några får. Hon ville inte gå bakom fåren utan skulle hela tiden runt fram på huvudena och försöka stoppa dem.  Vi har ju inte tränat så jättemycket drivning i lilla hagen, så kanske blev det lite för svårt. Men Fixa lyssnade överhuvudtaget dåligt även när jag skickade henne åt höger eller vänster runt fåren, och det brukar funka jättebra i 25:an. Som avslutning på det hela blev det några inrusnigar och lite fårjakt. Suck!

Jag blev alldelles svettig av att försöka kontrollera min vilda unghund, hålla ordning på fåren och försöka lyssna och förstå vad Eva menade att jag skulle göra. Mitt i allihop började Eva skratta!  Det var ett snällt skratt och hon sa att hon blev full i skratt för att hon själv minns hur det känns när det blir såhär.   Ja det är väl helt rätt att skratta lite åt allihop. 

Läxa till nästa gång är att träna drivning i massor, hopas att vi får till det bra med våra egna får.  Pressa Fixa att faktiskt fullfölja mina signaler och inte låta henne komma undan med att göra lite som hon själv vill.  Jag ska även lära henne ett kommando att gå ifrån fåren fastän jag är kvar hos dem.  Framförallt blir det toppen med egna får. Hon ska få vara runt fåren varje dag. Inte bara valla utan ligga lugnt när jag pysslar med fåren osv.

Jag ska banne mig får det här att funka.  Imorgon är det dags igen för vallkurs. Vad är det man brukar säga: om man ramlar av en häst, upp igen och fortsätt att rida! Det är lite likadant med vallning. Det är obehagligt när jag känner att jag inte har kontroll på Fixa, men jag tänker inte ge mig!  Så Eva du blir nog inte av med oss i första taget, det kommer att behövas mycket kursande för att få ordning på oss!  Sandra var förresten med och fotade spektaklet, bilder kommer på bloggen inom kort!

Tjingeling!

6 kommentarer:

Ylva sa...

Ja, valla är inte lätt...men ni är ju för det mesta så duktiga. Syns i morgon/Ylva

Jenny sa...

Tack för kommentaren! Ja, det är ju nyttigt att komma ut och leka tävling, inte minst för en själv..

Du får lycka till med fåren, härligt att du gett dig den på att få till det! Det verkar ju inte lätt det där, men om man väl får den där kontrollen du pratar om måste det vara en väldigt häftig känsla att valla.

Anonym sa...

Usch så svårt det verkar. Jag håller mig nog till sälskapshundar.

Hälsningar Carina med Aslan

Harriet o Viggo o Lukas sa...

Har ju läst om att du är envis...det är ju en alldeles utmärkt egenskap som väl lyser igenom i bloggen! Med hjälp av den kommer du alldeles säkert att lyckas tillsammans med Fixa i din egna stoooora fårhage. Vi kanske kan få komma förbi och hjälpa till att bräka lite extra framöver, ha, ha.
VIGGO har nu gått sitt fjärde viltstpår med bravur. På fredag gör vi anlagsprov och när... vi lyckats med det startar vi i Cockerklubbens KM 6 juni! Vi tycker både det är skitkul, men den där klöven kan man låta bli att bära på tycker han. Likaså med den dödra kråkan på apporterings-kursen, bära den i munnen, blä va äckligt, aldrig....,jag vill mycket hellre bära hem ett skinkpaket från ICA!

Med LUKAS har jag börjat träna mer o mer lydnad....han är stabilare än Viggo men vi behöver nog lite kurs. Tänk om vi skulle klara en lydnadsetta. Jippi så kul!
Blir så himla peppad varje gång jag läser om dig, Fixa o Extra!

Så.....sluta inte blogga....vi kanske kan få prenumerara på bloggen...ha, ha, ha!

Eva sa...

Det tog en (hel)dag sen bara gick ni in och dominerade i fårhagen! Så jäkla bra var ni idag! Well done!

Ylva sa...

Fårrapport?