lördag 26 september 2009

En glad instruktör!

Ibland är det jobbigt att hålla nybörjarekurser. Det är jobbigt att för femtioelfte gången försöka förklara för folk varför klickerträning är ett roligt och effektivt sätt att träna på.  Det är liksom roligare att komma gång med själva träningen istället för att ha diskussioner om olika träningsmetoder. Klickerträning är ju på intet sätt det enda sättet att träna hund på. Alla sätt är ju bra-utom de dåliga! 

I veckan hade jag avslutning på två valpkurser. Efter den ena kursen stannade flera deltagare kvar efteråt och berättade att de varit skeptiska till en början, men nu kände att de hade "klickat" även för dem.  De var så entusiastiska och glada och det värmde verkligen i hjärtat att höra, tack!  Det är sådana deltagare som gör det så roligt att hålla kurs. Det är de som gör att jag inte helt vill släppa det här med nybörjare kurser även om det kan bli lite tjatigt ibland. Att få se hur någon annan få en likadan aha-uplevelse som jag själv fick när klickerträning var nytt för mig är otroligt roligt. 

Något annat som jag tycker är otroligt viktigt som instruktör är att våga säga nej till uppdrag som känns för svåra. Jag kan verkligen inte allt och jag tar bara på mig sånt jag tror att jag kan hjälpa till med.  Hundar som är arga/rädda mot människor tar jag inte på mig. Hundar som jagar vilt säger jag också nej tack till.  En kursare som bor här i närheten hade när deras hund var valp fått hjälp av en sk "hundexpert". Valpen tyckte det var läskigt med bilar, trafik och höga ljud. Den tyckte inte om att gå i stan.  Hundexperten försökte lösa detta genom att korrigera och rycka i kopplet när valpen blev rädd. Kanske var Cesear Milan idolen?  Behöver jag säga att den numera vuxna hunden fortfarande är jätterädd för trafik! Sånt blir man ju bara såå ledsen av att höra.

Tjingeling! 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att vi fick komma på trevligt besök i fårhagen idag! Fixa är duktig - kämpa på, så kommer det bli kanon!
Kram från Ozzy-familjen

Ylva sa...

fårägaren hade tagit hem fåren idag utan att jag visste det. Ska ringa honom och be att få ta hem ett gäng till min tomma hage. det blir väldigt skönt att ha fåren på knuten. Jätteskoj om ni kommer! kram/Ylva