onsdag 16 september 2009

Inte bara träning utan bra träning.

För att få till bra träning med sin hund så gäller det att ha en bra målbild. Att veta hur jag vill att det ska se ut när det är klart. I tävlingslydnaden är det lätt för mig. Jag vet hur det ska se ut för att betygen ska bli höga. Jag vet vad jag strävar efter även om det inte alltid är så lätt att nå dit..
I vallningen är det annorlunda. Hur ska en hund se ut när den gör en riktigt bra drivning? Hur ser jag att hunden verkligen, verkligen koncentrerar sig? Hur ska en fösning se ut? När är det inte så bra? Vad ska jag släppa igenom och vad är viktigt att ta tag i direkt?
För att träningen ska bli effektiv måste jag veta hur jag vill att det ska se ut när det är färdigt, och helst ska jag ha ett hum hur jag ska nå mina mål! Det är här bra instruktörer kommer in. Som kan ge mig den här målbilden och som kan stoppa mig när jag är fel ute i träningen.
Inom tex hästsport går de flesta och tränar regelbundet för någon duktig instruktör. I hundvärlden är det vanligare att hålla på och pilla själv. Inget fel med det, men som nybörjare i vallning så känner jag att jag behöver någon som kan ge mig den där hjälpen för att kunna nå mina mål.
Med Fixa har jag som mål att klara VP:t nästa vår. Vet inte om det är realisitsk, men jag behöver ett mål för att orka vidare. Det var inte så kul att av Eva igår höra att:
" Fixa vet nog inte att hon ska flytta på fåren" eller " Nu går hon bara där, nu vallar hon inte". Det var inte kul, men det var nyttigt. För jag ser inte skillnaden, och för att komma framåt så behöver jag någon som ser det jag inte ser.
Idag har vi tränat höger och vänster och det har gått riktigt bra! Hon har hållt ut fint runt fåren. Vi har tränat fösning, och efter ett samtal till Eva mitt i fårhagen gick även det riktigt bra.
Jag tycker att vallningen är jätterolig, och jag har gett mig katten på att klara det här. Fixa ska bli godkänd vallhund, och helst ska vi tävla vidare i också. Jag tänker inte ge upp bara för att det går lite trögt just nu.
Gissa vad jag ska göra imorgon bitti innan kurserna börjar? Jo jag ska till fårhagen och träna fösning. Och behövs det så ska jag även skrämma ett och annat får! Förresten ett meddelande till Fåret Märtha; det är dags att börja röra på påkarna om du inte vill bli fårstek ;-)

2 kommentarer:

Kung Knut sa...

Jag kom att tänka på ett gammalt beprövat trick och det är att använda lina (igen)... du kan sätta på henne en lina när du föser och småstöra henne lite genom att rycka lite försiktigt. Det brukar hjälpa för att få fram
koncentration och tryck. Tror jag ska prova det med Knut i morgon också :)

Jag är helt övertygad att ni kommer fixa både IK1 och VP till våren!

Jenny sa...

Så sant det där med att man behöver en målbild!
Tack för ditt grattis! Det var som sagt på håret på många sätt, inte bara poängmässigt (du vet när det är på gränsen att man ska klara att få poäng på ett moment över huvud taget och får det med minsta marginal). Även om poängen blev precis över gränsen för uppflytt (166) så kändes hela tävlingen ganska skakig och dumdristig (inte minst val av plats..). Men, men, vi är glada iaf och ska försöka komma bättre förberedda nästa gång.
Vill jättegärna träna nån gång, hur ser det ut för dig närmaste tiden? Sandra kommer ju upp nästa vecka igen så vi kanske kan styra upp något under de närmsta två veckorna. Vi kanske kan bestämma nån tid över mejl eller så? om du inte har alldeles för fullt upp... Min adress är jennyerikab@gmail.com
Vi hörs!