söndag 11 oktober 2009

Lydnadsklass två!

Så var det då äntligen dags att starta i tvåan idag. Förberedelserna startade redan i torsdags då jag åkte till klubben där tävlingen skulle vara, för att träna platsliggningen och vänja Fixa vid miljön. Jag försökte klura ut var vi skulle få gömma oss på tävlingen och tränade på de tänkbara ställena. Sen lekte vi mest för att Fixa skulle få en positiv minnesbild av platsen.

I går kväll började jag känna mig nervös. Jag gick till konsum för att välja ut den perfekta tävlingsbelöningen. Vad sägs om ekologisk entrecote! Imorse vräkte regnet ner och när jag satt i bilen började jag känna mig ordentligt nervös, det var nästan svårt att andas. Bara platsliggningen gick bra, så skulle jag nog lugna ner mig, tänkte jag!

Det var en mysig liten tävling med bara klass ett och två, skönt! Fem ekipage i varje klass. Jag kom fram strax efter nio och åkte därifrån två timmar senare. Härligt!

Först dags för platsliggningen. Jag hade lyckats pricka in rätt ställe att träna på, jippie! Hundarna låg på en ganska liten plan medan förarna gick av planen och gömde sig bakom klubbstugan. När vi tittade fram tre minuter senare låg alla utom en hund som hade satt sig upp, men det var som tur var inte Fixa.

Platsliggning: Betyg 10

Jag hade dragit startnummer tre och hade alldeles lagom tid på mig att förbereda oss. Jag tittade på första ekipagets fotgående och gick sen och värmde upp Fixa. Gjorde en likadan start, en raksträcka och sen en vänster om halt. Belöning med entrecote så klart. Sen några halter med entrecote belöning, och så var det vår tur.

Fritt följ: Betyg 10

Jag känner mig så nöjd, tror aldrig vi har gjort ett bättre fotgående ens på träning. Hon var lugn, koncentrerad och höll positionen perfekt. Ingen trägning alls och inget hoppande under språng marsch

Läggande under gång: Betyg 9,5 domarkommentar, ngt segt

Inkallning med ställande och läggande: Betyg 9, orolig, rör sig vid lämnandet.

Inkallningen var snabb och fin men ställandet var något sämre än vanligt, dessutom hade hon trampat lite medan jag gick ifrån henne.

Rutan: Betyg 10

Fixa sprang rätt in och ställde sig i mitten. Precis samtidigt som domarn sa "Momentet slut" sprang Fixa till mig.
-Där hade du allt tur!, sa domaren och skrattade. Jag kunde bara hålla med. Ibland har man marginalerna på sin sida.

Apportering: Betyg 9,5 avslut När jag hade sagt "tack" och tagit apporten så reste sig Fixa innan momentet var slut.

Fritt hopp över hinder: Betyg 10

Fjärrdirigering: Betyg 10

Helhetsintryck: Betyg 9, Hund skäller mellan momenten. När jag berömde henne mellan momenten skällde hon upphetsat vid flera tillfällen. Jag tror att hon sa " Ta fram bollen matte!"

Sammanfattningsvis är jag så klart helnöjd. Fixa var såå glad, snabb, och superkoncentrerad. Hon var helt opåverkad av miljön. Jag måste bli bättre på att inte alltid belöna direkt efter momenten utan låta henne sitta kvar när jag fått apporten, stå kvar länge i rutan osv.

Dagen till ära vann vi dessutom, poängen landade på fina 195,5 poäng. Jippie! Så nu är det klass tre som gäller för oss.

Tjingeling!10 kommentarer:

Anonym sa...

Stort grattis älskling !
/Peder

Sandra sa...

Tjohoo vad roligt, ni är ju bara BÄST!! Tänk att få 10 på fotgåendet, det ju nästan för bra för att vara sant :-) Megagrattis!

Jenny sa...

Åh så roligt! Jättegrattis! Vilka fantastiska betyg dessutom, håller med Sandra om att det är något extra häftigt (och ouppnåligt för de flesta av oss) att få en tia på foten. Vad duktigt du tränat alltså, njut av ordentligt av det här nu!

Johanna sa...

Stort grattis!

Sofia sa...

Jättestort grattis! Vilka superfina poäng!!

Nästa gång du ska tävla får du avslöja vart det är så vi kan få komma och titta.

Jag har aldrig sett ett fotgående som gett 10 poäng så det hade varit kul att se!! :-)

Ylva sa...

Ni är GRYMMA!

Eva sa...

Wow vilka poäng!!! Grattis!!!

Sofia o Simba sa...

Shit va bra ni e!! Hade du inte någon som filmade er då? Skulle ju va roligt att se isf!

Harriet o prinsarna sa...

Så superduktiga ni är, både med skyhög poäng och att vinna allt!
Åh vilken tur att den jävla hunden kan ändra sig så snabbt och bli den bästa i hela världen.
STORT VARMT GRATTIS FRÅN OSS!

Jenny sa...

Hej igen! Vore jättekul med lite tävlingspsykologi och hur man lära sig vara en bra förare för hunden oavsett hur det går. Är också intressant hur hon tänker kring arbetet med tävlingsträning för hunden, upplägg kring kedjor osv. Hur hanterar man när det blir fel i kedjor etc...

Ifall vi hinner mera och jag ska säga nåt annat jag nog behöver hjälp med så säger jag inkallningen (mina ställanden och lägganden är ap-dåliga) eller fria följet (bra attityd=tränger, bra position=dålig attityd och sneda/sega vändningar/halter).

För presentation i övrigt vet du va? (Malletik 15 mån, börjat pyssla lite med treans moment.) Tänkte mejla Sandra men då struntar jag i det nu, tema tävlingspykologi låter kanon!

Rooooligt!