onsdag 27 januari 2010

Att nonchalera felaktiga beteenden.

Nu har jobbet kommit igång rejält igen och det är mycket att förbereda framför datorn. igår fick hundarna bara gå en halvtimme innan jag satte mig framför datorn, och det var tydligen inte OK alls.

På mina kurser säger jag:
-Nonchalera felaktigt beteende så dör det oftast ut av sig självt. Negativ uppmärksamhet blir ju också en slags belöning som ofta gör att beteendet fortsätter.

Denna metod funkar ju på mycket så länge det inte rör sig om självförstärkande beteenden som att jaga eller skälla när det ringer på dörren eller liknande. Men shit vad jag själv är dålig på att följa mina egna råd.Jag sätter mig framför datorn för att börja jobba. Hundarna gör allt för att få min uppmärksamhet. Kommer med leksaker, stirrar intensivt på mig, lägger upp tassen i knät eller hoppar upp med hela framkroppen i knät. Extra brukar dessutom mycket bestämt putta till min arm med nosen underifrån, livsfarligt om man tex håller i en tekopp.

Nonchalerar jag då det här som jag borde? Nä, är jag inte så farligt stressad så blir belöningen för detta egentligen mycket irriterande beteende, uppmärksamhet från min sida. Jag skriver med ena handen och klappar hundarna med andra handen. Är jag riktigt stressad blir jag istället irriterad och fräser åt dem. Båda metoderna funkar lika dåligt. Allt som ofta tar jag efter en stunds tjat från hundarna en liten paus från jobbet och tränar lite med dem inomhus. Hur dum får man bli?

Tjingeling!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Katarina
Nu ska äntligen en av dina smygläsare ge sig till känna. Jag känner så väl igen det du beskriver med att belöna det som egentligen borde nonchaleras, men det är ju oemotståndligt när hundarna kommer och söker kontakt och vill sitta i knät eller kommer med en jätterolig leksak och viftar på hela kroppen. Härligt att höra att även den bästa hundinstruktören gör så.

Vi ses snart,
hälsar Kerstin Leya & Molly

Katarina sa...

Men åh så roligt med en kommentar från dig Kerstin! Mer sånt. Ibland känns det som om inte nån läser det jag skriver och då tröttnar jag nästa lite. Ska bli kul att ses igen!