fredag 8 januari 2010

Fördelen med vargavinter!




När det är så kallt att iallafall inte jag går ut och tränar lydnad så blir det istället lite småpyssel inomhus. För oss har det inneburit detaljer i fotgåeendet, tex att backa rakt och lugnt. Fixa svänger ibland ut rumpan och har dessutom väldigt bråttom bakåt. Ibland backar hon snabbare än jag. Stegförflyttningar åt vänster och höger har vi också jobbat med. Här gäller det att Fixa behåller frontpositionen och verkligen tar steg åt sidan med kroppen så rakt framåtriktad som möjligt. Egentligen borde vi ha tränat vittringsapportering också, men jag har lyckats slarva bort vittringspinnarna och inte orkat iväg för att köpa nya.

Det vi har tränat mest på har varit fjärrdirigeringen. I trean ska hunden skifta ställning sex gånger mellan stå, sitt, och ligg utan att flytta sig varken framåt eller bakåt. Baktassarna ska hela tiden vara sitlla på samma plats. Föraren står på tio meters avstånd och det är cirka tre sekunder mellan skiftena.

Det här är ett riktigt pillmoment. Det är ju totalt onaturligt för hunden att skifta ställning utan att röra sig framåt. För att få till det krävs MASSOR av repetitioner och noggranna kriterier. Det gäller att inte se mellan fingrarna på små framförflyttningar. Sex små framförflyttningar på tävling blir lätt en rejäl bit när de slås ihop. Om hunden i elit flyttar fram en halv hundlängd blir betyget noll!


Jag har börjat träningen med att träna varje skiftespar för sig. Dvs sitt-ligg, ligg-stå, och stå-sitt. De allra första repetitionerna har jag hjälpt henne genom att locka med en godis!!! ( Jag vet, inte klickermässigt alls, men mycket effektivt!)

Steg nummer två har varit att få Fixa att spontant skifta mellan tex sitt och stå utan att flytta baktassarna. Jag säger ingenting utan klickar och belönar bara när hon gör rätt. Det ska bli nästan som en dans, eller ett "gung" där hon säkert skiftar mellan de olika positionerna i ett ganska snabbt tempo. Jag tränar på samma sätt separat med alla skiftespar.

Steg nummer tre har varit att döpa beteendena, dvs att säga kommandoorden samtidigt som Fixa utför beteendet. Nu ska även handsignalerna in. Jag använder lite annorlunda signaler än vanligt. "Backsitt" istället för sitt när Fixa ska sätta sig bakåt från stå till sitt. "Lägg" istället för ligg när Fixa ska lägga sig bakåt från stå till ligg.

Sen tränar jag ett skifte i taget och försöker få henne att vara still en stund medan hon väntar på klick och belöning. Dvs att inte direkt byta position utan tex ställa sig upp, stå still och invänta klick och belöning. Här börjar jag också jobba med externbelöning, dvs belöning i en skål bakom Fixa. Hon ska vara helt inställd på att hämta belöningen bakom sig, då får hon rätt viktförskjutning, hon får tyngdvikten bakåt och tänker bakåt.

Stegvis flyttar jag mig längre och längre ifrån Fixa, ibland kör vi ett skifte ibland två, tre, och någon gång alla sex. Jag börjar blanda skiftesparen och tränar de två möjliga sekvenserna separat sitt-stå-ligg, och stå-sitt-ligg. Den senare varianten brukar vara svårast.

Det är så härligt att se att Fixa nu börjar få rätt tanke. Hemma inomhus är vi uppe i cirka sex meter, längre avstånd än så kan jag inte få till någonstans inomhus. Hon gör skiftena ytterst koncentrerat och behärskat och har en tendens att på typiskt bordercollievis göra fuskskiften. Dvs inte sätta sig upp ordentligt eller inte ställa sig upp riktigt. Lite fust är ok men det måste ändå vara ganska ordentliga skiften. Det härliga är att se att hon förstått vad det går ut på och att hon tänker lite själv. Ungefär: "Matte jag vet att jag snart ska sätta mig igen så det räcker väl om jag ställer mig lite såhär!"

Vi kämpar på och har roligt tillsammans. En liten videofilm ska det nog bli också, men hur gör man för att få youtubefilmen att synas på bloggen och inte bara själva länken till filmen? Jag är inget tekniskt geni direkt!

Tjingeling!

5 kommentarer:

Ylva sa...

Fixade sig efter lite mutter. Vad kul det6 ska bli att träffas!

Katarina sa...

Ylva så kul att du kommer. Alla har tackat ja utom Fia som inte har svarat än. 18:30 tänkte jag vi träffas. Vill du sova över?

Ylva sa...

Ja, tack!

Sandra sa...

Vad kul att allt pill med fjärren nu börjar ge ett allt mer färdigt moment!!

Ska bli jättekul att ses på fredag!

Anonym sa...

Åh vill se film! Du klickar på filmen så att den visas på you tube och där finns en rad till höger där det står bädda in eller embeded. Kopiera texten i den rutan och välj att klistra in det i din blogg när du valt "redigera html" istället för "skriv". Hoppas det hjälpte=)