söndag 24 januari 2010

Konsten att hålla mycket i huvudet samtidigt!

För typ två månader sen kunde Fixa momentet Apportering med hopp över hinder som är med i trean. Nu kan hon det inte längre.

I fredags åkte jag till klubben och tänkte köra lite hoppapport. Det är ju enkelt, eller hur! Dessutom lyckades jag för en gångs skull kasta apporten snyggt och prydligt mitt över hindret, så det fanns inga konstiga vinklar att skylla på.

-Hoppapport, sa jag.
-Okej, sa Fixa och sprang runt hindret för att hämta apporten.
-Tokigt, sa jag då och så gjorde vi om.
- Hoppapport, sa jag igen.
-Ska jag verkligen hoppa, sa Fixa och satt och ryckte i kroppen men rörde sig inte från min sida.

Något som har blivit allt tydligare de senaste dagarna är att Fixa inte fattar min felsignal, eller kanske är jag dålig med tajmingen. En fel signal från min sida leder ofta till att Fixa blir så osäker att fel signalen gör med skada en nytta. jag måste klura på hur jag ska göra för även om felsignalen inte används ofta så är det praktiskt att kunna berätta för henne att precis nu blev det lite tokigt.

En av de svåraste sakerna med lydnaden är ju annars att ju högre upp i klasserna man kommer desto mer är det för hunden att hålla i huvudet. Många kunskaper att hålla aktuella. Och som tränare får man inte koncentrera sig så mycket på det nya att man glömmer att upprätthålla det redan inlärda. Idag bär det iallafall av till klubben igen för att träna uthoppet från mig. Det får bli med matskål bakom hindret och med både Fixa och matskålen i olika vinklar mot hindret.

Tjingeling!

1 kommentar:

Ylva sa...

Ja, här hos oss är det FÖRAREN som har problem att hålla mycket i huvudet.

På fredag ska jag och India på en tävlingsförberedande agilitykurs i Knivsta. Ska bli så skoj. Och syster Cissi ska bli mamma! Våra små valpisar har blvit stora, inser du det?