onsdag 20 januari 2010

Vittringsapportering del två!

Jag har tränat fyra hundar i vittringsapportering. Jag har inte gjort likadant med någon. Det har inte känts som om någon metod har varit ultimat, och så är det alltid kul att pröva något nytt.

Börja med kottar i skogen, börja med massor av pinnar i en stor hög. Börja med en pinne som man gömmer i högt gräs, den pinnen flyttas sen närmre en hög med pinnar utan lukt. Med Fixa har jag jobbat efter metoden att först lära henne att hitta rätt pinne och sen markera den istället för att plocka upp den, detta för att inte få en hund som smakar på alla pinnar.

En annan metod är att lära hunden att leta efter korvlukt, dränka vittringspinnen i korvlukt och sprida ut korv även mellan pinnarna.
Länge kan man då låta en korv ligga lite i framkant av pinnarna för att få hunden att slå om från ett snabbt springande till pinnarna till ett lugnt sökande efter rätt lukt.

Efter tips från Sandra lade jag ut lite godis runt pinnarna. Fixa letade först rätt på godiset och hittade sen rätt pinne som hon markerade. När inget klick kom lyfte hon pinnen och fick då klick och belöning.

Nu har hon tagit rätt pinne säkert tjugo gånger. Jag säger glatt "leta", Fixa springer dit och hittar nästan direkt en utlagt godis. Då har hon slagit på nosen och fortsätter sen att använda den. Hon har tom apporterat pinnen till mig, även om hon ser lite frågande ut. För tillfället är hon lite långsam på vägen in och ingången är väl sådär, men de detaljerna tar vi senare. Fixa hittar iallafall rätt pinne. Jippie!

Vittringen är svår tycker jag. Momentet börjar med att hunden kvickt ska ta sig ut till pinnarna, sen gå ner i intensitet och metodiskt hitta rätt pinne för att därefter öka intensiteten igen och snabbt apportera in rätt pinne till mig. Men nu går det ju åt rätt håll iallafall så det känns kul. Fortsättning följer...

2 kommentarer:

Sandra sa...

Vad kul att det funkar så bra! Heja Fixa!

Ylva sa...

Vi som har känt dig ett tag känner oss ganska säkra på att vittringsapporteringen kommer att bli tip-top!