torsdag 11 mars 2010

Vittringsföljetången fortsätter....

Häromdagen blev jag riktigt sur när jag tränade med Fixa. Jag tom väste hundjävel fastän det naturligtvis inte är hennes fel att jag inte lyckas förklara vad hon ska göra. Det är det här med vittringen och rutan.

Fixa har en tendens att springa till röda koner oavsett vad jag säger. Ser hon ett par röda koner så blir hon fixerad vid dem. Men jäklar vad vi har tränat. Jag har lagt ut vittringspinnarna innan jag har tagit ut Fixa ur bilen. Vi har tränat med pinnarna utlagda innan rutan, bredvid rutan och med rutan hela tiden i tydligt blickfång. Det går framåt i alla fall.

Jag har både prövat varianten att fela henne när hon springer till rutan och varianten att bara vara tyst och vänta ut henne när hon gör fel. Då har hon faktiskt hittat pinnarna när hon har märkt att rutan inte ger någon utdelning.

Hon tar i alla fall nästa alltid rätt när hon väl hittat dit. Problemet har varit att hon ibland inte har sprungit rätt när jag säger "leta" och ibland osäkert stannat kvar vid min sida.

Ett pass avslutades genom att köra varannan rutan och varannan vittringen med båda momenten placerade parallellt bredvid varandra. Då började hon lyssna ordentligt. Sen råkade jag göra det hiskeliga misstaget att hetsbelöna henne med boll vid rutan. När det sen var dags för vittringen kutade hon dit i hundranittio och ryckte första bästa pinne.

Ja idag har det i alla fall gått bra. Jag kedjade hoppapport, metallapport och vittringsapport med vittringen sist. Hon hade hög fart på apporteringsmomenten men använde ändå näsan när det var dags för vittringen. Fortsättning följer...

3 kommentarer:

Sandra/Aila/Vide sa...

Haha, rut-tokan då! En riktig utmaning att få till rätt fokus inför vittringen, men det låter som att ni verkligen ligger i hårdträning!

Ylva sa...

Nä, nu får jag ringa Länsstyrelsen! "hundjävel"???
Visst ja, de har ju fullt upp på Singö.....usch!

Nu är vi snart ur karantän i alla fall. Då blir det filmtajm!

Anonym sa...

Haha, visst är det roligt med rutanfixerade hundar=)=)