torsdag 27 maj 2010

Curlingmatte

Hej!
Jag heter Katarina.
Jag är en curlingmatte.

Så lät proffsets dom, och ja det visste jag ju redan egentligen. Jag älskar att träna med Fixa. Jag älskar att finslipa detaljer, ta tag i små fel som behöver rättas till. Jag älskar att träna med Fixa och jag älskar att få belöna henne.

Igår var jag som sagt på träningseftermiddag med Niina Svartberg, träningsproffs som blandannat har skrivit med Sikte på tian, och som desutom är utagen till landslaget i lydnad i år. Niina är väldigt trevlig ocjh lättsam, eftermiddagen gick fort och bjöd på många glada skratt.

Jag fick mycket positiva kommentarer angåeende, fint fotgåeende, snygga detaljer i många moment och bra grundträning. Och jag har ju bra koll på hur jag ska träna in momenten.

Det jag har svårt för är att inte belöna Fixa, att låta bli helt enkelt. Niina tyckte att jag vämde upp henne på ett för pjoskigt sätt. Behöver hon ens uppvärmning innan ett fotgåeende? Ska hon få belöning under uppvärmningen? Det finns ju inga fasta svar, men många intressanta frågor väcktes. Ska en eventuell uppvärmning vara lättare än själva tävlingen?

I elit kan ett fotgåeende var 5-6 minuter långt!!! Hjälp, eller vad säger ni! Direkt efter kommer dessutom dumrutan med ännu mer fotgåeende. Niina tyckte jag skulle testa att värma upp henne utan belöning och sen göra ett långt fotgåeende. Om hon gnäller eller hamnar ur position så felar jag det, tex genom att lägga henne, men fortsätter sen fotgåeendet som det var tänkt från början. När hon har vant sig lite vid det här kan jag tom avbryta, gå ut från planen, pausa och sen börja om när det blir fel. Sen gå in igen och göra allt från början. Själv har jag ju en tendens att genast göra det lättare för Fixa om det blir fel(curlingmatte). Men Fixa har ju världens motor och motivation så hon klarar säkert det här.

Jag fick en hel del bra tips på detaljnivå också, men det var främst det här jag behövde höra. Så idag gjorde jag slag i saken. Ingen uppvärmning, och så klockade jag fotgåeendena. Först ett på 2,5 minuter innan belöning och sen ett på 3 minuter. En gång gnällde Fixa på hela tiden och då lade jag henne några sekunder. Gnällandet kommer ju främst när jag tränar med tävlingsledare och kommendering pga de förväntningar hon har fått då. En annan sak att ta tag i helt enkelt. Sen gjorde jag ett långt fotgåeende, en dirigeringsapportering och en fjärrdirigering innan belöning. Det gick bra! Det var svårare för mig än för Fixa.

Jag heter Katarina.
Jag är en curligmatte.
Men nu ska det bli andra bullar...

4 kommentarer:

Maria och Aston sa...

Hej Katarina!
Igår var jag på kurs hos Eva-Marie Wergård i Stora Skuggan och då kom jag osökt in på tiden då jag och Foxy Farms Lahaina "Wilma" gick kurs för dig där i lydnad. Det är många år sen, Wilma finns inte mer hon fick somna in i december 11 år gammal. Jag har nu en unghund en tollare från Njupavallens kennel som jag tränar framförallt i agility och jakt.
Vill egentligen bara skicka en hälsning till dig och jag hoppas att allt är bra med dig - trots att du inte längre har tollare...;-)

Maria Dyverfeldt

Katarina sa...

Blä nu tänker jag klaga lite. 150 olika datorer(personer) har varit inne på bloggen idag, men bara en har lämnat en kommentar. Känns grymt omotiverande att fortsätta blogga när man får så lite feedback. Jag tror jag tar sommarlov.

Sandra/Aila/VIde sa...

Haha, jag blev också kallad curlingmatte av Niina. Tänk att det kan vara så svårt att låta bli att belöna, t.o.m. nu när vi har varsin arbetstokig bc :-)

Tack för en mycket trevlig träningshelg!

Ylva sa...

Du skulle bara våga ta sommarlov! Tack för en trevlig helg....