onsdag 12 maj 2010

Lite mer om Maria-kursen!

Kursen i tisdag gav faktiskt otroligt mycket, även om jag tycker att det är lite trist att ingen av de andra deltagarna är uppflyttade till elit. Det är ju alltid roligast när de andra jobbar med de moment som är aktuella för en själv.

Jag fick många bra tips angåeende dirigeringsapporteringen. Att kasta ut bockarna och skicka henne till den hon inte har riktat in sig på, men istället ställa sig lite åt det hållet för att hjälpa henne. Maria tyckte att Fixa var lite snäv ut till apporterna och att jag därför skulle lägga dem lite längre ifrån varandra. Ett annat bra tips är att ha mittapporten närmre Fixa så att den syns bättre än de andra. Viktigt är också att träna i högt gräs, så att hunden inte bara går på synintrycket utan ändå springer åt rätt håll.

Att lära Fixa att runda konen och springa tillbaks till mig var ett annat bra tips. Eftersom Fixa vet att hon ska stanna vid konen så saktar hon ner lite stegen innan hon stannar. För att få bättre fart ända ut kan man lära henne att det inte alltid är stopp vid konen utan att hon ibland bara ska runda den och istället sen springa tillbaks till mig. Enkelt och smart, det ska jag absolut testa!

Jag gjorde även rutan tävlingsmässigt, eller det var nog lite färre meter till rutan än vanligt om jag tänker efter. Jag har funderat kring hur jag ska förbereda henne för momentet så att hon vet vilket momen det gäller. Nu sa jag "ser du rutan" och lät henne få syn på den, för att sen skicka henne till konen. Jag var rädd att hon skulle springa direkt till rutan mwed en spn förberedelse, men hon sprang duktigt till konen som hon skulle. Sen tjuvstartade hon på inkallninge, och det gjorde hon i fredags också. Jag behöver mer träning med kommendering, för nu går hon på tävlingsledarens signal. Där sa Maria också något klokt i stil med, ge inte det kommando som hunden är lite väl inriktad på att få, som i detta fall "kom"signal.

Vittringen gick både bra och dåligt. Hon måste vara koncentrerad och ha rätt tanke för att ta rätt, och det gjorde hon alla gånger utom en. Men hon håller vittringen alldelles för löst. Det vet jag ju egentligen, men jag har liksom inte tagit tag i det. Nu ska här läras att hållas hårt, först i dragkampsgrej, sen i långvittring och till sist i kort vittring. Bye, bye omtag förhoppningsvis!
Nästa kurstillfälle är om två och en halv vecka och då har jag tänkt att kedja minst tre moment och göra de tävlingsmässigt. Kanske blir det rutan, dirigeringsapportering, hoppapport, och vittring?! Jag är iallfall såå nöjd med Fixa. Hin bryr sig inte om de andra hundarna,gör alltid sitt bästa och älskar att träna. Det var jätteroligt att se Meg också förresten. Emma började med att beklaga sig över att Meg är så okoncentrerad, det så vi andra igenting av kan jag säga. Början till ett jättesnyggt fotgåeende har dom, och Meg är en otroligt häftig hund att träna med, även om hon tydligen för tillfället är lite jobbig till vardags. Stjärnorna är så Emma, lite too much helt enkelt!

4 kommentarer:

Sofia sa...

Meh!! Vilken teaser!!

Ylva sa...

fina ni va! Ser fran enot att höra mer om er dag hos Maria..

Sandra sa...

Ja, vad roligt vi hade, kul att det snart är kurs igen! Vide och jag övar också på att hålla hårt och runda kon och det går lite framåt. Men jag saknar en träningskompis, ser fram emot vår träningshelg!

Anonym sa...

Intressant läsning!! Maria är bäst=)