tisdag 17 augusti 2010

Hemma igen!

Som vanligt efter några kursdagar hos Maria, så är jag fylld av entusiasm och träningslust. Trots det har jag bestämt att Fixa ska få vila helt ifrån lydnaden en vecka innan vi drar igång igen.

Denna gång pratade vi bland annat m hur viktigt det är att hitta en bra rutin för att värma upp hunden på tävlingsdagen, och att den optimala uppvärmningen kan se olika ut beroende på tex yttre omständigheter. Läxa till nästa gång är att visa upp en kedja med tre moment tävlingsmässigt och där det kommer vara någon slags störning inblandad, inte hundar eller människor utan nåt annat.

Jag har mina aningar om vad det kan vara. Vi ska när vi tränar på kedjan och visar kedjan försöka värma upp hunden på ett sånt sätt så att vi optimerar chansen för att kedjan ska gå bra. Intressant, och värt att klura på; eller hur?

Med Fixa som ju bara är tävlad tre gånger har jag gjort på ett liknande sätt vi varje tävling, men om det är det optimala sättet, det vet jag ju inte. Marias tips är att göra olika kedjor med olika uppvärmningar innan och sedan utvärdera det hela. Något annat viktigt är att det inte bara är hunden som ska utvärderas utan lika mycket förarens beteende:

Gjorde jag mina momentrutiner?
Förberedde jag hunden på ett bra sätt?
Hade jag en bra slutbelöning?

Det kanske viktigaste med tävlingsträningen är att ge hunden bra vibbar i tävlingmässiga situationer. Hunden ska känna sig bekväm i tävlingsituationen.

Här kommer lite andra viktiga komihåg:

Släpp inte hunden på slutbelöningen om stressnivån är för hög. Låt den avsluta med något lugnt först, tex sitt kvar.

Jag ska försöka jobba med mer retsamma felsignaler, tex reta henne med lite godis eller leksak.

Inför platsliggningen och sitt i grupp, träna Fixa att inte lyssna på andra som säger Ligg, sitt upp osv.

Ja vad sysslade vi med på kursen då, rent praktiskt? Jag hade innan bestämt mig för att köra vittringen alla mina fem pass. Nu har jag fått massor av bra tips, men också lugnade försäkringar om hur vanligt det är att sånna här problem uppstår hos framförallt apporteringsglada hundar. Och Fixa hon har letat pinnar för fulla muggar, och ganska ofta även tagit första bästa. Men nu ska här tränas sortering. Oj vad bra vi kommer att bli tillslut!

Nu ska jag packa in Molly och Nell i bilen och åka till Astrid Lindgrens värld i några dagar. Tjingeling!

2 kommentarer:

Ylva sa...

Jag skrev en kommentar i går hmmmm? Den handlade typ om att det är roligt att köra med en BC men ganska svårt..ungefär så!

eva marie sa...

Åh jag tänkte på dig idag! =oD Tänkte höra när du skall göra VP och om du kanske planerar att intensivträna under en period och kanske vill ha sällskap i hagen? Skulle såå gärna vilja starta IK1 denna höst.

Jag ringer dig i morgon!