onsdag 22 september 2010

Löptikar och träning!

Just nu har jag två löptikar hemma, de försöker para sig med varandra, flirtar med killar på andra sidan staketet och just nu står Fixa och tittar på mig och gnäller...

För en vecka sedan var det kurs för Maria igen. Jag gjorde två kedjor, en med vittring som första moment och en med vittring som sista. Fixa tog rätt bägge gångerna! Jag blev jätteglad med tanke på hur det såg ut fyra veckor tidigare. Som vanligt kom jag hem träningssugen och med en tydlig plan för vad vi behöver träna på.

Jag fick också jättebra tips på hur jag kunde träna ställandet i inkallningen. Jag har ju tränat Fixa att kunna springa iväg och runda en kon och sen springa tillbaks till mig. Ibland har jag ställt henne vid konen och ibland har hon fått runda konen och springa tillbaks till mig för att få belöning hos mig. Nu testade jag att ställa henne på vägen in. Det gick jättebra. Hon har full fart men är beredd på alla olika scenarier. Om jag ställer henne på vägen in kastar jag belöningen till henne. Känns skönt att kunna träna ställandet utan att alltid blanda in inkallningen.

Vi har också tränat på att apportera utan att tugga. Tuggandet och omtagen kommer mest i kedjor och inte när vi kör enstaka moment. Vi har dels jobbat med hålla hårt övningar där jag försöker dra ut apporten ur hennes mun medan hon håller emot. Jag har även gett henne en tydlig felsignal om hon tuggar. Vi avbryter och gör om.

Det har jag tidigare slarvat med i dirigeringsapporteringen. Har allt annat blivit rätt så har det varit lätt att blunda för något litet omtag på vägen in. Detta har lett till mer och mer tuggande. Det härliga var att Fixa förstod precis varför jag felade henne. Alla gånger jag felat henne har vi gjort om och då har hon gjort aporteringen klockrent utan tugg. Härligt när de förstår. I vissa andra situationer har det varit väldigt svårt att ge Fixa en felsignal som hon verkligen förstår och lär sig av, men här funkade det bra!

En annan grej jag har tänkt på och tagit till mig är att inte ge Fixa belöningen när hon är som mest inställd på den. Har vi gjort hela dumrutan tex och Fixa är som ett krutpaket för att hon tror att hon snart ska få sticka till belöningen, så har vi istället gått fot ett eller två varv till runt dumrutan innan hon har fått sin belöning. När jag känner att hon samlar sig igen och koncentrerar sig så får hon sticka.

Fixa ska vara fokuserad på uppgiften och inte på belöningen under ett moment. Jag har också tänkt på att ofta göra lite fot eller liknande efter några fartiga moment i en kedja, innan jag skickar henne på belöningen. Dels för att jag vill att hon ska söka sig till min sida mellan momenten, men också för att höja värdet för att vara samlad och koncentrerad.

Tjingeling!

Inga kommentarer: