måndag 28 februari 2011

Mer tankar mindre träning


Det som är så roligt med att gå kurser, läsa nya böcker eller få nya träningskompisar, är att man hela tiden fortsätter att utveckla sitt sätt att träna. Med Fixa har jag delvis ändrat min målbild för hur jag vill att vårt lydnadsprogram ska se ut. Lite mer sansat och balanserat, glatt och energifyllt utan att Fixa blir tokhet eller varvar upp sig.

Jag är beredd att offra lite flashighet för något mer stabilt. Det känns läskigt att ens skriva att jag är beredd att offra lite flashighet, men just nu känns det rätt. Fixa är ju också extremt lätt att "dra igång" så jag tror inte att det blir svårt att få lite mer igen om det skulle behövas.

De senaste veckorna har vi tränat kedjor för hela slanten. Igår var faktiskt första träningspasset på länge då vi bara tränade detaljer. En ny grej som har kommit nu när vi har kört mycket kedjor är att hon ställer sig själv, och för tidigt vid konen, så det jobbade vi med.

I kedjorna har jag jobbat med att kunna dämpa henne inför ett lugnare moment som tex dumrutan. I förrgår gjorde vi en kedja med frittfölj, dumrutan, rutan, dirigeringsapportering och fjärrdirigering. För första gången i en kedja fick vi till en riktigt bra dumruta. Det kändes såå härligt! Fixa var tyst, stilla, gjorde skiftena helt ok och gick bra fot.

Min plan nu i vår är att fortsätta jobba med kedjor, ingångar på planen, mycket kommendering och störningar. Försöka komma iväg på några träningstävlingar. Sen skulle jag vilja gå någon rolig kurs i sommar, kom gärna med förslag!

Även om jag nu skulle vilja rabbla upp alla detaljer jag tycker vi borde träna på så tänker jag inte göra det. Jag fastnar så lätt där så nu tänker jag göra lite tvärtom, tänka helhet först och främst och sen kontinuerligt jobba med de detaljer som i kedjorna visar sig behöva lite finputsning. Om det här är rätt väg? Vet inte, men min instinkt säger mig att det här är bra för mig och Fixa just nu iallafall.

2 kommentarer:

Anna och Juni sa...

Ja, jag är ju inne på samma bana! Sjukt svårt att byta fokus - men helt nödvändigt! :D

Anna och Juni sa...

Underbart med träning i solen! En massa helhet förstår jag? ;)