onsdag 4 maj 2011

Belöning till matte!

Efter all tävlingsträning och uthållighetsträning unnade jag mig själv att bara få slipa på detaljer på träningen idag. Det regnade och ruskade ute men eftersom jag gav mig själv tillåtelse till ett helt pass där jag fick klicka för fulla muggar så kändes det rätt kul ändå.

När man har kedje- och uthållighets tränat mycket så dyker det ju upp en hel del detaljer som man vill förbättra. En del har jag redan tagit tag i, som vissa fjärrskiften och farten ut till konen. En del fel har jag fått ignorera tillsvidare.

Men idag fick jag äntligen ta tag i lite detaljer igen. Farten in med vittringen är en sådan, så idag har vi tränat inkallningar och ingångar med vittringspinne. Började med ganska långa inkallningar för att sedan minska ner till ungefär åtta meter. En gång travade hon sista biten men snart så fattade hon att det bara var galopp som gällde.

Uppsittandena från ligg har vi inte riktigt fått till på sista tiden , ja i tvåan var de fina men sen har de successivt försämrats. Hon sätter sig snabbt i en rörelse, men kommer inte riktigt ända upp. det är på gränsen till ett fusksättande skulle man kunna säga. Det jobbade vi på och idag gjorde Fixa det riktigt fint när jag stod på nära håll. Hon får godisbelöning som hon får ta över/bakom sitt huvud så hon nästan måste sitta vackert. Det går framåt, men hon halkar gärna tillbaka till sitt naturliga, lägre sättande som även kan synas i utgångspositionerna vid vissa moment. Hon lutar sig liksom lite framåt på typiskt bordercollievis tror jag.

Vi tränade även de andra fjärrskiften från fullt avstånd och de gjorde Fixa perfekt.
Vi jobbade vidare med platsliggningen och jag belönade på olika ställen genom att låt henne springa till en boll. Ibland när jag lämnade henne, när jag precis skulle utom synhåll, och en gång efter fyra minuter. Hon låg fint alla gångerna.

Vi jobbade med helt om språng marsch och halter ifrån språng marsch. Ibland kommer hon lite före mig innnan hon fattar att vi ska göra en halt och i språngmarschen är hon lite för vid.

Vi jobbade med farten ut till konen och så körde vi dumrutan fast utan koner. Vilken skillnad att göra utan koner. Mycket lättare för Fixa. Ena dumrutan belönade jag alla olika delar, fotgåendet, svängen, ställandet osv. Gången efter gjorde vi hela dumrutan utan belöning och det gick helt ok. Hon skulle kunna sätt sig mycket snabbare, men det får jag ta tag i längre fram.

Det nya problemet som har uppstått på sista tiden är att hon är för grund i rutan, det som hade funkat så fint så länge. Nu när jag har köpt nylonband som kantmarkeringar har hon fått för sig att stanna strax bakom den främre högre konen. Felar jag henne blir hon lätt osäker så här måste jag vara försiktig. Kastade boll idag, men då måste jag vara på närmre. Kastar bollen när hon springer in i rutan och är framåtriktad. Tajmingen här är inte den lättaste, ska be någon träningskompis stå närmare och kasta nästa gång så att vi kan köra från 25 meter. Rutan kommer jag behöva jobba lite intensivt med nu tror jag.

Imorgon blir det träning med Lotta och Titti igen. Då har jag tänkt köra igenom hela eliten utom Rutan. Ska bli spännande att se hur det går. Hoppas bara att vädret är lite bättre än idag. I november är man ju liksom inställd på skitväder, men i maj ska det faktiskt vara varmt, SÅ DET SÅ.

Inga kommentarer: