lördag 28 maj 2011

Oj vilken konstig upplevelse!

Igår hade jag min konstigaste tävlingsupplevelse hittills. Det var tolv startande i elit med två domare som dömde hälften av momenten var i två ringar, lite sm upplägg med andra ord.

Jag hade förberett Fixa genom att springa en mil tidigare på dagen för att hon skulle vara ordentligt motionerad. När vi kom till tävlingsplatsen kändes Fixa ganska lugn. Vi började med sitt i grupp. Fixa satt fint och fick full pott. Sen var det platsliggning. Hunden bredvid oss fick flera arga kommandon innan den lydde "plats" och då lade sig Fixa också. Jag har tränat mycket på folk som säger ligg och plats runt oss, men inte med arg röst. Orutinerat av mig, nu vet jag att vi behöver träna på det. I övrigt låg hon fint med hakan i backen hela tiden. Betyg 8.

Vi hade startnummer tre och innan jag började värma upp Fixa så ville jag titta lite på friaföljet på första hunden. Och vilket frittfölj det var. Ungefär dubbelt så långt som ett vanligt frittfölj, med tre likadana sekvenser först i vanlig marsch, sen samma runda i först långsam marsch och till sist i språng marsch. Hjälp kände jag och märkte att jag tappade fokus.

När det var vår tur började fotgåendet helt ok. När det sen var dags för långsam marsch kändes det som jag gick med en kanonkula bredvid mig. Vid språngmarsch exploderade kanonkulan, och det blev pip, trängning och allt mellan himmel och jord. Känslan var urusel och jag var inte inne i det fina fokus jag brukar ha när vi tävlar. Jag tittade inte på några betyg så jag visste inte vad jag hade fått för betyg, men jag kunde gissa och det visade sig senare stämma...

Dumrutan gick helt ok med tanke på hur överladdad hon var. Dåligt frittfölj dock, och dåliga vänstersvängar. Inkallningen kändes inte så bra från mitt håll. Snabb såklart men onödiga steg. Rutan var egentligen jättesnygg men hon låg precis i bakkant på rutan så domaren ( Anders Svensson) stegade dit för att se om hon var utanför. Jag trodde att hon var ute och tänkte att nu är det kört. Jag tittade inte på betyget utan skyndade mig vidare till nästa ring med min överladdade hund bredvid mig.

Dirigeringsapporteringen gick jättebra, snabbt och rätt, hoppet gick också fint. Vittringen var en nervös historia men hon tog faktiskt rätt och fort gick det. Sista momentet Fjärrdirigeringen gick över förväntan med tanke på hur het hon var, men det blev en framflytt på något av skiftena. Det var också det enda betyg jag såg när jag tävlade. Vi fick en nia.

Efteråt kändes det så dåligt och misslyckat. Det var känslan från friaföljet som hängde kvar. Dessutom trodde jag ju att jag hade en nolla på rutan och då var ju chanserna till att ens få ett förstapris borta. Och jag som hade hoppats på sm-poäng.

Tillslut var det prisutdelning och namn efter namn ropades upp. Jag väntade hela tiden på att det skulle bli jag. Till slut började förstaprisen räknas upp och jag kunde inte tro mina öron. Vi slutade som vinnare på 292,5 poäng! Jag var helt chockad när jag gick därifrån. I bilen ringde jag upp Sandra och Peder och berättade att det visst inte hade gått så sopigt som det hade känts. jag hade ringt till båda någon timme innan och beklagat mig.

Betygen blev som följer:
Sitt i grupp 10
Platsliggning 8
Frittfölj 7
Gårunt ruta 8,5
Inkallning 9
Rutan 9,5
Dirigeringsapp 10
Metallhopp 10
Vittring 10
Fjärrdirigering 9


Jag har aldrig varit med om att ha en sån felaktig uppfattning om hur det har gått rent resultatmässigt. Jag tror att det var för att frittföljet var så uselt och höll på så länge så det var den känslan jag bar med mig. Jag är väldigt missnöjd med hur jag var på tävlingen, jag var inte fokuserad utan ältade misstag och funderade på betyg. Jag är nöjd med att Fixa gjorde de flesta momenten så bra fastän hon var i fel sinnesstämning.

Angående friaföljet så måste jag ta mig en rejäl funderare. Sista veckorna har det blivit mer detaljer igen, var det därför det gick som det gick? Det känns som att ju mer vi filar på friaföljet desto sämre blir det. Konstigt. Jag ska försöka boka en privatlektion med Maria eller Lotta och lägga upp en strategi för momentet.

En viktig lärdom ifrån tävlingen är att jag måste bli bättre på att skaka av mg ett misslyckat moment, fortsätta fokusera och känna att det inte är kört, för det är det ju faktiskt inte. Vilken liten härlig hund jag har som jobbar på så bra trots sin för tillfället dåliga förare.

14 kommentarer:

Kung Knut sa...

haha vilken rolig överraskning att vinna och på finfina poäng dessutom!
Grattis!!!

Anonym sa...

Grattis till fina poäng!!! Förstår känslan... Och det är ju verkligen viktigt att kunna släppa det! Ser fram emot att träna ngn dag nu. Kul att diskutera grejer :)

anna sa...

Anna o juns som skrev kommentaren ovan.

Jenny/Nike sa...

Grattis till fina poäng, och vinst! Visst är det konstigt, det där med känsla kontra "verklighet"! Det bevisar att man aldrig ska ge upp! Många kramar!

Hanna aka Lilla My sa...

Supermegajättegrattis! Vilka fina poäng :)

Heléne, Mick & Tiger sa...

Grattis till en fin prestation och placering! Kul!

Det där med att inte ligga kvar i en dålig känsla från fg moment är svårt tycker jag, men är ju träningsbart - som det mesta annat. Jag försöker träna mycket i vardagssituationer (som inte har med hund att göra) att snabbt kunna byta fokus och känsla. I bland går det lysande- i bland uselt. ;-)

Marika & Speja sa...

Hej!! Ja, du har verkligen en härlig hund!! Ni var kanon duktiga!! Jätte kul att träffa er och tack för trevligt träningssällskap på Lördagen...
Ser framemot Norge!

Snyggt jobbat med snygga poäng, tänk den där känslan är allt lurig ibland... Men ni fixa det ju galant och nu är du en lärdom rikare :-) Stort grattis från oss.

Anonym sa...

Stort grattis till er!! Jobbigt dock när man får en sådan känsla och att man ej kan skaka av sig den! Duktiga Fixa som jobbade på så bra ändå och duktiga du som tränat henne så bra!!! Kram från Malin & Vegas

Anna och Juni sa...

Lördag håller jag kurs. Men söndag är friiiii!

Malou sa...

Grattis till fina poäng och placering :)

Anna och Juni sa...

Jag ska kolla med Anna också för hon och jag har redan pratat om träning på söndag. Vi tänkte köra en långkörare med agility också men vi kan ju börja med lydnaden så behöver du inte vara med sen :)

Sofia sa...

Jättestort grattis! :)

Det är precis det här jag menar i min blogg. Man ser från sitt eget perspektiv och tycker att man gör en dålig insats, jämfört med vad man själv kan, vad andra kan osv... Men utifrån så ser det helt annorlunda ut. Domarna såg inte att Fixa var en tickande bomb som du upplevde det, de såg förmodligen bara ett trevligt genomfört program.

Jag är superimponerad över att ni är så duktiga varje gång ni tävlar. Även om du inte tyckte det var perfekt den här gången så märktes ju inte det på resultatet. Förstår du min poäng? Ibland kan saker som utåt sett är grymt bra ändå göra att man känner sig en smula besviken själv.

Johanna sa...

Knepigt det där! När känslan sitter som den ska också blir ni livsfarliga!! :D

Vi hann ju tyvärr inte se så mycket av er heller! Men ska titta och heja som sjutton i Norge! :)

eva marie sa...

Lite sent, men STORT GRATTIS! Ni är grymma! Om jag ngnsin börjar träna lydnad kommer jag komma till dig direkt! :)