måndag 20 juni 2011

Jag kan inte hålla mig.

Nu är det tre veckor kvar till nästa tävling. Efter de två tävlingar vi nu har genomfört tycker jag mig kunna se ett mönster....

Momenten rutan, dirigeringsapportering, hoppapport och vittringsapport blir lika bra som på träning. Möjligtvis går det något snabbare än på träning, men det är ju inget som sänker kvaliteten. Här handlar det mest om att bibehålla bra grepp utan omtag, ordentliga ingångar osv, som hon lätt kan börja slarva med annars.

Inkallningen har blivit lite sämre än på träning på båda tävlingarna. Hon är hetare än vanligt, springer snabbare och stannar inte lika snabbt. Vi har fått 8,5 och 9 i betyg och det vill jag förbättra. Kanske har momentet blivit lite sämre även på träning? Tänkte testa att träna med person bakom istället för utlagd belöning, Fixa får efter varsågod/stå-varsågod/ligg-varsågod springa tillbaks till medhjälparen och kampa med leksak. Ska även testa att träna mycket inkallningar i nerförsbacke då hon ju måste ta i ännu ordentligare för att stanna.

Fjärrdirigeringen är jag egentligen väldigt nöjd med. När hon är lugn kan hon göra den helt utan att flytta sig framåt. Med jämna mellanrum måste jag gå in och detaljträna skiften lite för att de ska fortsätta vara fina men oftast ser det väldigt bra ut på träning. Hennes uppsittanden från ligg kunde dock bli lite mer distinkta. Men på tävling när momentet kommer sist så är hon återigen för het. Det har blivit något framflytt på bägge tävlingarna. Ena gången mellan stå-sitt och andra gången mellan stå-ligg. Vi har fått betyg 9 bägge gångerna och det är jag inte nöjd med. Idag laborerade jag med att försöka hetsleka med henne innan för att få henne lite hetare. Sen dinglade jag med leksaken framför henne när hon skulle göra skiftena. Hon gick istället in i någon slags vallningsmodus och stirrade på leksaken och gjorde alla skiften i slowmotion fast korrekt, så det fungerade inte. Jag ska fortsätta försöka få fram en hetare Fixa för att kunna träna när hon är mer i samma sinnesstämmning som på tävling. Jag tänkte jobba med långa kedjor som avslutas med fjärren tex, men andra tips mottages tacksamt.

Ja sen har vi ju gå-runt-rutan och friaföljet som är ett kapitel för sig. Nu kan jag inte hålla mig längre och tänker ta tag i båda momenten fastän vi är inne i tävlingssäsongen.

Friaföljet gick faktiskt något bättre på tävlingen i fredags, inte bra med bättre. Hon gick hyfsat under vanlig marsch och kändes mer samlad. Men i långsammarsch gick det bedrövligt, hon trängde väääldigt mycket, och på språngmarsch trängde hon också lite och var alldeles för vid i svängarna. Dessutom pep hon i språng marsch även denna gång. Betygen har varit riktigt skämmiga. 7 på första tävlingen och 7,5 på andra. Det här är det moment jag har lagt ner absolut mest jobb på, och så har det ändå blivit såhär. I trean hade vi ett fint frittfölj men sen började hon gnälla, då har fokus fått bli på att hon ska vara tyst och det har iallafall blivit mycket bättre. Fram till nästa tävling kommer jag träna massor med långsam och språngmarsch och jag kommer vara stenhård med mina kriterier. Jag kommer tvingas gå upp lite i belöningsfrekvens såklart, men jag tänkte belöna henne med tråkgodisar för att hon ska hålla sig lugn. Idag har vi tränat en massa långsam marsch inomhus längs med köksskåp, väggar och garderober för att hon inte ska kunna svänga ut rumpan. Jag har även ändrat belöningsplaceringen.

Dumrutan tycker Fixa att hon kan. Hon vet när hon ska svänga och gör det innan det är dags. Efter ett långt frittfölj blir dessutom fotgåendet halvdassigt även här. Vi har fått betyg 8,5 och 8 på dumrutan och det har jag känt mig rätt nöjd med eftersom det är vårt sämsta moment. Nu tänker jag börja träna z:at istället och placera ut massor med koner överallt så att Fixa inte får känslan av att vi alltid svänger vid konerna eller gör skiftena mellan konerna. Även när vi sen kör kedjor eller tränar tävlingsmässigt ska konerna stå lite hipp som happ. Jag ska aldrig ge ett kommando om inte friaföljet är bra och jag ska aldrig börja svänga om Fixa börjar innan mig. Påminn mig gärna om detta;-)

Det var som vanligt otroligt inspirerande att titta på alla duktiga sm-ekipage, och det leder mig in på det sista delen som jag tänker ta tag i. Mig själv. Bort med konstiga axelvridningar och armrörelser. Jag ska inte dra ner helhetsintrycket genom att se oproffsig ut. Det var väldigt inspirarande att se alla proffsiga finalister, men jag tycker nog ändå att Nina Svartberg för fram sin Skoj på ett extra trevligt sätt. Hon går snyggt och proffsigt, men med ett litet leende på läpparna. Det ser väldigt trevligt ut. Det var också roligt att se hur glad Skoj blev av applåderna. Ja det finns mycket att lära av proffsen och nästa år hoppas jag att även Fixa och jag ska få pröva våra vingar på ett SM.

Stort grattis till Julia och Karin från talanggruppen som gick till final, ni var super båda två, och till Elenor och Malin som också visade upp jättefina program. Supergrattis till Sofia med Tia som fick silvermedalj och till Maria som tog guld! Snacka om att vi har valt rätt tränare att gå kurs för i höst. Otroligt duktig och samtidigt en ödmjuk och trevlig som person. Jag längtar.

2 kommentarer:

Anna och Juni sa...

Ser också verkligen fram emot Maria-kursen! 10 imorn på So-Su blir perfekt!

Katarina sa...

Kul! Då ses vi då!