torsdag 21 juli 2011

Privatlektion med Lotta Linusson


Nu har vi äntligen fått hem fåren igen. Supertack till Ylva med familj som har tagit hand om dem så bra. Idag har jag också hunnit med en privatlektion hos Lotta Linusson, och precis som jag hade hoppats så fick jag med mig en hel del tänkvärda tips och råd. Vad det är bra att låta någon titta på både brister och styrkor med ett utifrån perspektiv. Det är så lätt att halka runt i sina vanliga banor, och jag tror att även våra vanliga träningskompisar kan bli lite hemmablinda.

Jag började med att berätta för Lotta om våra problem. Att Fixa blir för laddad på tävling, speciellt under friaföljet och dumrutan. Att jag tycker samma moment är jobbiga och att jag liksom andas ut när de momenten är avklarade på tävling. Jag berättade även om att jag vill få bort, axelvridningar, stel vänsterarm osv.

Det var lustigt för platsen där vi tränade var lite annorlunda. En slags grus/jord plan i ett industriområde. Inget som liknade en appellplan, och Fixa var lugn som en filbunke. Min första uppgift blev att gå fot på ett lite slappt sätt. Hängande axlar, lite nonchalant gångstil. Jag strosade efter bästa förmåga och Fixa strosade med. Hon fångande en fluga i farten och det kändes inte alls som om hon var med. Men Lotta påpekade att hon gjorde det hon skulle och att det såg trevligt ut. Jag är så van att ha henne övertaggad att det känns konstigt när hon är lite lugnare. Jag fick påminnelser när jag började spänna mig eller gå konstigt.

Lottas råd var att jag ska jobba med min gångstil. Ta ett djupt andetag och slappna av innan jag går in och tävlar. Sucka, gäspa, andas djupt för att behålla en avslappnad gångstil. På tävling har det nästan varit tvärtom. Jag går lite stelare än vanligt, Fixa taggar igång vilket lett till att jag försöker trycka bak henne med mitt kroppsspråk. Det lyckas inget vidare, utan kanske är det just kroppsspråket som får henne att tagga igång?

Vi laborerade med långsam och språngmarsch också och även där fick jag bra tips. Det är roligt att min förändring av belöningsplacering redan har börjat ge resultat. Idag sneddade hon bara vid några enstaka tillfällen. Lotta tipsade också om att lära in en "lugn" signal som jag kan använda på tävling om hon taggar upp sig, det ska jag absolut jobba med.

Jag har bokat en ny privatlektion strax innan Norgeresan. Mitt mål för hösten är att jag ska förändra min attityd till Frittfölj och Dumrutan. De ska bli moment som jag tycker är roliga på tävling och som vi är bra på. Jag kommer att tävla en tävling i september, men förutom den så kommer hösten bli träningsinriktad, när jag känner att vi börjar komma en byt i träningen, förhoppningsvis i november/december så kommer jag att tävla en tävling eller två. I höst blir det mycket tävlingsträning med en avslappnad Katarina som strosar fram lite nonchalant;-)

3 kommentarer:

Anna och Juni sa...

Åker till Dalarna på sön och är borta en vecka. Men veckan därefter är jag både hemma och ledig! Kul med bra tips från Lotta! Du får gärna berätta mer när vi ses.

Fick förresten tips om att So-Su har träningstävlingar, kika in detta om du inte redan sett:

http://www.sosubk.com/tjanstehundsektorn/traningstavlingar-lydnad-brukslydnad/

Vi fixar med träningstävlingar, kanske då nästnästa vecka? Ovan är ju tis - men kanske mot slutet av veckan?

Sandra sa...

Kul och lärorikt att laborera med fotgåendet och gångstilen! Låter som en helrätt inställning/målsättning att förändra din egen attityd till fot och dumruta, säkert spiller det över på Fixa på ett positivt sätt också. Tankens kraft är stark, medvetna, smarta, positiva tankars kraft är ännu större...

Eva Marie sa...

Du är så bra på att analysera - inspirerande :) Grattis till fina poäng.

Om du vill valla ngn kväll så har vi nu får och det skulle vara trevligt att ses ngn gång och valla ihop. Ngn gång måste vi ju kunna få till en tid. Fa som att jag i höst dragit ner på kursandet också :)