onsdag 11 januari 2012

FjärrdirigeringFjärrdirigering har alltid varit ett av mina favoritmoment, med alla mina hundar. Det är lätt att träna inomhus och pyssla med när det finns några minuter över. Fixa har oftast en riktigt fin fjärrdirigering på träning. När vi började tävla i eliten för nästan precis ett år sedan så fick vi inte till fjärren på tävling. Fixa var för laddad i slutet av ett långt program och skiften blev lite slarviga.

Under sommaren tränade vi mycket på fjärren i slutet och i mitten av långa tävlingslika kedjor, och under hösten har fjärrdirigeringen funkat riktigt hyfsat både på tävlingen i Uppsala och på inomhustävlingen i Smedjebacken. Hon kom direkt in i momentet och hade rätt tanke trots att det ligger i slutet av programmet.

Men samtidigt som hon började bli allt säkrare på fjärren smög det sig in några små olater utan att jag först märkte det. Jag var så glad att baktassarna var stilla. Från sitt till stå ställer hon ibland inte fram höger framben ordentligt, utan det står liksom för nära bakbenet. Sättandena från stå kunde ibland bli väldigt sega och uppsitten ifrån ligg har aldrig varit vår starka sida. Ofta blir hon för låg, framtassarna är för långt ifrån baktassarna helt enkelt.

Fokus framåt kommer att vara just att hon ska ställa sig ordentligt ifrån sitt och sätta sig ordentligt ifrån ligg. Förutom tekniken så kommer vi att träna fjärrdirigering på hala underlag och med mycket störning bakom och på sidan. På Älvsjömässan blev störningarna för stora och hon glömde helt sin fina teknik och följden blev mycket framflytt. Tur att jag har två döttrar som mer än gjärna klappar i händerna och skramlar bakom ryggen på Fixa när vi tränar. Jag kommer även att en gång i veckan försöka hinna åka in till centralen, sturegallerian eller liknande och träna just fjärrdirigering. Även gruppmomenten och stadgan på det stora hela måste vi träna i svåra miljöer.

Imorgon ska jag en sväng till inomhushallen i Knivsta och träna. Det ska bli spännande för där har jag aldrig varit tidigare. Jag ska även planera upp vår träning av vittringsapporteringen, och jag kommer att skriva om mina tankar kring vittringen här.

Grundkursen för tävlingshunden är förresten redan full. Jätteroligt! Men om intresse finns så startar jag upp en till likadan kurs, så hör gärna av dig om du är intresserad.

1 kommentar:

Matilda - Aqua Seer's Kennel sa...

Väl genomtänkt! Låter som att du har din plan klar för dig - gött!