torsdag 19 januari 2012

Inomhusträning!Vad härligt det var att få träna inomhus idag. Två fleecetröjor, en kopp te att värma sig med, härliga hundvänner (förlåt att jag var lite asocial men tiden är ju lite dyrbar när vi tränar i hallen), solen skiner in genom fönstren, musik ur högtalarna och världens finaste hund att träna med. Kan det bli bättre!?

Fixa blev som jag hade misstänkt lite speedad av sällskapet, men jag hade trott att hon skulle vara värre. Jag följde min plan och tränade bara lugna moment och fokus. Inte en enda boll som belöning.

Jag började med att slipa på långsammarsch med externbelöning i form av matskål. Jag går mot matskålen och förbi den och ser till att den såhär i början alltid är på vänster sida om mig och Fixa. Hon blir lite mindre svajig när matskålen står placerad där. Det gick ganska bra idag. Långsammarsch blev helt klart godkänd.

Problemet med att finslipa på det här sättet och belöna i friaföljet är dock att det leder till att hennes förväntan på frittfölj höjs. När det sen var dags att gå ett vanligt frittfölj fick jag gå lääänge innan Fixa gick ner i varv. Vi körde även ganska mycket språng marsch, och här är det superviktigt hur jag springer. Så fort jag blir lite studsig och uppåtriktad i min springstil så blir Fixa alldeles för taggad. Jag försöker tänka och röra mig som när jag är ute och joggar. Blicken lite framåt nedåt osv, och genast när jag rör mig rätt så blir Fixas språngmarsch snyggare.

Vi jobbade vidare på Fjärren och sitt-stå gick riktigt bra idag. Inte en enda gång glömde hon att få med sig höger framben. Däremot blev det väl lite andra småmissar på de skiften vi inte har fokuserat lika mycket på. Eller hur var det nu Maria sa?
"Man måste träna på allt-hela tiden!"

Något som jag verkligen måste klura på är hur jag så få en lugnare hund i de olika positionerna i z:at. Idag var hon stilla men huvudet går som en propeller efter mig och hon ger ett oroligt intryck. Oftast kommer hon ihåg att låsa blicken när jag står bakom henne, men rätt känsla finns inte där. Jag funderar på att få henne att fokusera på konen framför hela tiden. Lite vanskligt eftersom Fixa, har en tendens att låsa sig på föremål, men jag tror ändå att det kan vara något. Belöningsförväntan framme vid konen kanske, och aldrig ifrån mig? Vet inte riktigt, ska fundera vidare...

Vi jobbade även med gruppmomenten ihop. Jag är verkligen glad att jag har lärt Fixa att ligga med hakan i backen, det känns så tryggt. I sittet har jag lyckats få henne att sitta lugnare och idag gjorde hon inga huvudrörelser när jag var på väg tillbaks till henne. Det går framåt, men måste tränas i mycket svårare miljöer än vad vi har gjort.

Tjingeling!

1 kommentar:

Matilda - Aqua Seer's Kennel sa...

Heja, vem har sagt att det ska vara enkelt?!? Halva nöjet är väl att klura ut lösningar ;) Duktiga ni!