lördag 21 januari 2012

Ont i halsen

Typiskt. Igår fick Nell feber och idag kliar det oroväckande i min hals. Det blev varken några fem km på löpbandet eller någon hundträning idag. Nu dricker jag antioxidantjuice och hoppas att jag inte ska bli sjuk, det har jag helt enkelt inte tid med.

Tänkte skriva några ord om Fritt följ. Dilemmat i Friaföljet är alla detaljer som man egentligen kan slipa på i all evighet, samtidigt som den höga belöningsfrekvens som behövs för att finslipa detaljer leder till en ökad belöningsförväntan. En hög belöningsförväntan och en för högaktivitetsnivå har ju lett till att Fixa har börjat gnälla i frittfölj. Ljuden kommer främst vid stegförflyttningar, vändningar på stället och språng marsch.

Hösten ägnades åt just många och långa friafölj med minimalt med belöningar. Det har lett till att Fixa har blivit lugnare och det känns som om vi är på rätt väg. Det har också lett till att en del detaljer har fått stryka lite på foten, och jag har tex fått blunda för kortare blicksläpp.

Vårens mål med frittfölj är att ytterligare sänka hennes aktivitetsnivå. Att förbättra långsammarsch, Fixa vinglar fram och tillbaks under långsammarsch och kan även tränga. Nu jobbar jag med externbelöning vilket verkar få henne mer stabil, men som sagt även ökar hennes förväntan och drar upp hennes aktivitetsnivå. Så trots att vi skulle kunna slipa på massor så blir det just långsammarsch, att vara tyst och någorlunda sansad, samt att inte tränga. Jag skulle bli jättenöjd om vi kunde komma upp till en stabil åtta i betyg på de störretävlingarna/rankingtävlingarna.

Det ska inte vara någon match att gå frittfölj i sex-sjuminuter. Vi ska kunna börja med språngmarsch, eller vändningar på stället utan att Fixa ska flippa. Jag ska träna hela friafölj med bara språngmarsch och bara långsammarsch osv. Jag ska bryta och pausa om hon varvar upp sig och jag ska oftast inte belöna friaföljet utan istället träna någon form av stadga direkt efteråt och belöna det istället.

Nu snöar det här förresten. Härligt!
Tjingeling!

2 kommentarer:

jenny sa...

We both have some frittfölj to do sweetie ;-)

Kram

Anna och Juni sa...

Helt underbart om ryktet stämmer om en inomhushall på närmare håll. Behövs verkligen!

Fria följet-dilemmat känner jag väl till, allt för väl... den eviga balansgången :)