onsdag 15 februari 2012

Svart på vitt!

Vi kämpar på med z:at nästan varje dag. Jag varvar pass inomhus med hög lyckande procent med lugna pass utomhus och ibland utomhus med störningsskivan. Jag försöker läggas in någon del av momentet i en kedja så ofta som möjligt. Vi börjar kanske med några fjärrskiften, går ett frittfölj och avslutar med första positionen i z:at med belöning för blick framåt och bra stadga.

Det Fixa har svårt för i z:at är stadgan så den har vi jobbat jättemycket med på sista tiden. Speciellt när jag nästan kommit upp i fotposition bredvid henne, då rör hon ofta en tass och tjuvstartar med frittfölj utan att hon har fått något kommando.

Idag har vi bara hunnit med ett litet pass inne där vi just tränar det. Vi gör ett skifte, jag fortsätter framåt, vänder går förbi henne, kommer upp bakom henne osv, flera varv innan hon ibland får ett fotkommando. Jag följer mina kriterier stenhårt, inte en tass ska röra sig om jag inte har sagt fot! Jag är inte lika stenhård på att hon ska hålla blicken framåt hela tiden, tittar hon till på mig lite snabbt så är det ok, men hon får aldrig någonsin belöningssignal när hon tittar. Fixa har blivit mycket duktigare på att hålla blicken framåt på detaljnivå iallafall, jättekul!

Igår körde vi även ett svårare pass med störningsskivan. Ibörjan blev det en hel del fel men jag gav mig inte och vi avslutade passet med ett helt z:a med perfekt stadga! Det känns svårt när det kommer in mycket fel i ett pass, men det kändes som om Fixa skärpte sig och började koncentrera sig när hon märkte att jag inte gav mig. Ibland kan Fixa bäst själv, hon tycker att hon vet hur momenten ska vara och slarvar lite, skyndar sig för mycket utan att tänka eller lyssna känns det som. Hur ser ni på det här med felprocenten under ett pass?

Samtidigt som att det är viktigt att inte felprocenten blir för hög, så får inte att göra fel bli en snabbare väg till belöningen. Självklart beror det även på varför hunden gör fel, men som det är i Fixas fall så vill jag ju i slutändan att hon själv ska lugna ner sig inför ett ett koncentrationsmoment för att hon ska kunna klara av det, och att då direkt sänka kriteriet när hon gör fel pga aktivitetsnivån känns fel. Samtidigt är det viktigt att försöka få henne i lagom aktivitetsnivå INNAN momentet börjar. Jag kände mig i allafall nöjd över min egen envishet idag!

2 kommentarer:

Maria sa...

Trägen vinner!!

Hanna aka Lilla My sa...

Oj vad jag känner igen mig. Just nu jobbar vi också hårt på att få upp fokus och behålla stadgan. Inte alltid helt lätt, men ack så viktigt. Kämpa på!