tisdag 6 mars 2012

Att hänga upp sig på felen!

Kände mig sur och besviken efter dagens pass.  Fixa kämpade på bra men jag börjar tröttna på att fela henne för de gnäll som fortfarande dyker upp i frittfölj. Ungefär två stycken som främst kommer vid språngmarsch och stegförflyttningar.  De känns som om gnällen sitter där de sitter och att de inte minskar trots träningen. Däremot har det lett till blicksläpp och tendens till okoncentration i friaföljet.

Jag tänker inte stånga mig blodig med gnällandet om det leder till att träningen inte blir rolig. Om Fixa blir frustrerad och jag blir frustrerad. Idag kände jag mig missnöjd trots att vi gjorde flera långa kedjor med jättefin fjärrdirigering. Med vittring och dirigeringsapportering utan omtag, snygg metallapport och inkallning där hakan låg kvar i backen.  Fin stadga i   z:at.

Men det jag fokuserade på var det dåliga. Gnällen och blicksläppen,  halvdåliga skiften i z:at, mediokert stopp i inkallningen ( men bra ligg), tendens till att sakta ner farten när hon närmar sig rutan. Varför är det så? Har det blivit för allvarligt?

En negativ grej med att ha höga mål är att det är lätt att fastna på det dåliga. En negativ grej med talanglägret är att allt utom att komma med till landslaget egentligen skulle kunna ses som  ett misslyckande.

 Istället för att se allt det som är bra. Fixas glädje, uthållighet och arbetslust. Många fina moment.  Det gäller att komma ihåg att vara nöjd över det vi har presterat hittills, att njuta lite av det istället för att bara fokusera på det som kan bli bättre.

Det här resonemanget betyder inte att jag kommer att börja släppa igenom några pip i friaföljet, men det betyder att jag kommer att vara väldigt observant på hur träningen går, vad felandet gör med Fixas attityd och de andra delarna i friaföljet. Vad träningen gör med mitt humör.  För det ska vara kul, och det har jag alltid tyckt att det är. Det var kul idag också, men  inte bara.

Så även om min pratglada bordercollie aldrig kommer att bli helt tyst så tycker jag att hon är en underbart duktig  lydnadshund, och målet är att vi ska prestera bra samtidigt som vi har kul. Prestationen får aldrig bli viktigare än att ha kul. Då går jag hellre ett frittfölj med en hund som är glad, tycker att det är kul men som piper! Och sen an vi ju alltid börja med Freestyle, för med musik på så kommer inte ett enda pip att höras.

Tjingeling!
9 kommentarer:

Ylva sa...

Men två gnäll i ett helt program i inte mycket.....Tänk på allt fint ni gör tillsammans. Du och Fixa har kommit längre redan nu är vad de flesta av oss andra någonsin kan drömma om att göra. Inget depp nu! kram!

Kung Knut sa...

Jag håller med Ylva. Det där lilla är väl inget ... :)

Du, du skriver att det måste vara roligt. Det kanske är det som är problemet, att det är "för" roligt?
Jag minns själv när jag tränade lydnad så var det nästan alltid associerat till fritt följ, eftersom det var det man började med. Och när jag tog fram träningsgrejerna steg förväntan och för det mesta började jag med FF. Fame lät ju också en del.

Vad skulle hända om du inte gjorde nån grej av FF, bara såg det som en "tråkig" transport till det roliga (belöning efteråt, kanske efter hela programmet)? Typ gäspa lite och sen bara börja gå.

Nu har du ju redan världens proffs som brukar hjälpa dig men det var iaf en liten tanke från mig :)

Eva

ps. jag kom på en grej till som jag vill minnas funkade på Fame. Jag lade henne när jag kom in på planen, medan vittringspinne och uppställning fixades. Sen kallade jag in och då kunde vi starta på en gång. Inte så mycket laddad dötid vid startplatsen...

Katarina sa...

Hon tycker inte att frittfölj är så kul längre, därav blicksläpp osv. Tyvärr kommer ljuden ändå trots att motivationen för momentet har minskat.

Anonym sa...

Tänk att det lätt blir så allvarligt, ettan och tvåan har man värdens duktigaste hund allt går bra, sen i dom högre klasserna blir det annorlunda. Jag tror det svåraste inom lydnaden är att bara ha kul och inte fokusar så mycket på det dåliga. Ni har så himla fina saker du och Fixa.
Vore så kul att träna ihop någon dag och jag/vi vill gärna vara med på tränings tävlingar ;-)
kram marie&carma

Hanna aka Lilla My sa...

Känsla är a & o, utan den blir det inte kul. Förstår vad du menar med de högre kraven, men glöm inte vad som tog er dit!

Kram

Helena och Mocca sa...

Trist när man känner att det inte blir som man har tänkt sig, men du och Fixa kommer att fixa detta. Kommer pipet att öka om du inte felar henne?! har det minskat när du har felat?! Du har säkert tänkt igenom detta redan,så min fundering är; känner Fixa att du är nöjd med henne i ff?!
Vet inte om mina funderingar leder dig vidare om inte lämna då dem bakom dig!
sköt om dig och finaste vovven!

Katarina sa...

Du tänker helt rätt Helena! Jag tror inte att hon gnäller av samma anledning längre. Naturligtvis känner hon att jag är frustrerad och att det blir fel. Måste fundera och tänka om-igen! Hoppas att allt är bra med dig.

Helena och Mocca sa...

Jo allt är bra med mig och Mocca. trist att vår reservplats inte blev ordinarie på talanglägret, men så är tydligen livet ibland ;) läste precis Karin med Qluras blogginlägg och tänkte på dig och Fixa! Olika problem men tróligen "samma" lösning dvs få hunden att känna att man är nöjd när man är nöjd!

Heidi inside out sa...

Kände så igen oss i din beskrivnig.
Vi har nog oxå hamnat där där det har blivit för allvarligt.
Skrev precis om det i min blogg oxå, kanske inte satte så bra ord på det som du men ...