måndag 26 mars 2012

Duktig matte!

Efter ett peppande träningspass i morse med Johanna, där vi körde moment som vi inte har problem med, så kände jag mig riktigt träningspeppad igen. Sådana pass behövs! Så blev det då ett till pass nu på kvällen, nere vidd Norrhamnen. Fritt följ på schemat.

Passet började dåligt. Fixa var för het och låg på mot benet i vartannat steg. När hon blir för hetsig så ligger hon och pendlar in och ut med huvudet i vartannat steg. Jag kom in i den dåliga känslan och lyckades inte få henne att gå bra.

Då avbröt jag och tänkte till. Var går hon alltid bra frittfölj? Jo inne! Sagt och gjort. In med hunden och så blev det frittflölj i hallen och i vardagsrummet. Plötligt låg hon inte på alls mot benet och hon var i lagom aktivitet.  Snabbt flyttade vi ut friaföljet på tomten. Fortfarande inget pendlande och hetsande.  Då flyttade vi ut momentet där vi hade börjat träningen tidigare.

Plötsligt kunde hon gå bra igen! Vi laddade upp (ner) genom att jag satt och klappade henne mellan varven.  Vi avslutade med ett ganska långt frittfölj med både språng och långsam marsch, samt vändningar och stegförflyttningar.

Intressant det där med hur olika platser triggar olika aktivitet hos Fixa, och inte alls konstigt egentligen. Och intressant hur hon kunde ta med rätt aktivitetsnivå ut efter att ha fått några positiva repetitioner i enkel miljö.

Naturligtvis är det viktigt att kunna reglera hundens aktivitetsnivå även på den plats man faktiskt befinner sig på.  Jag kommer ju inte alltid ha hallen i närheten, tyvärr. Men eftersom jag själv är i en liten svacka gällande frittfölj  så gjorde jag det lätt för både mig och Fixa. Det viktigaste just nu är att bygga upp vår känsla och bådas självförtroende i momentet.

Inga kommentarer: