måndag 28 maj 2012

Privatlektionen

Privatlektionen i vallning som jag tog idag, gav mig precis den effekt som jag hade hoppats på. Nya tankar, annorlunda infallsvinklar, konkreta övningar att träna på fram till kursen, och framför allt jag blev grymt peppad och träningssugen!

Anna är en duktig instruktör. Tydlig, lugn och förklarande. Och just det där med lugn är otroligt viktigt när det kommer till vallning. Det blir liksom inget vidare om instruktören blir lika stressad som jag själv kan bli i vissa siutationer i vallningen.

Jag ska jobba med Fixas djurkänsla och belöna hennes egna initiativ. Jag ska vara lite närmre Fixa en period för att motverka att hon tittar bakåt på mig. För att försvåra går jag istället ut åt sidan ifrån henne.
Vi ska träna fösning där Fixa får tänka själv och placera sig på bästa sätt beroende på fårens drag.  Jag ska vara mer aktiv och hjälpa Fixa att hålla fåren när det behövs.

Jag fick en jättebra övning i att träna Fixa att flanka på ett bra sätt. En övning i flera steg, med stegvis försvåringar och med målet att Fixa ska kunna gör fina flanker oavsett var jag är placerad någonstans.

När jag kommit hem var jag tvungen att åka ut till fåren för att pröva några av övningarna som jag hade fått med mig i läxa. Det kändes roligt och utmanade att få göra något nytt! Pepp, pepp!

3 kommentarer:

Jenny sa...

Låter toppen!

Matilda - Aqua Seer's Kennel sa...

Härligt! Låter som när vi tränar jakt, det är otroligt kul att ha en annan diciplin än bara lydnaden :-)

Sandra sa...

Härligt! Kommer gärna och tittar på när ni vallar vid tillfälle.