tisdag 15 maj 2012

Vallning!

Sommarens projekt blir att träna vallning seriöst. Förra sommaren fick jag inte hem fåren förrän i juli eftersom det hade lamm. I år har jag troligtvis sex månader vallning framför mig, och eftersom jag känner att jag behöver en liten lydnadspaus för att kunna ladda om efter sm-strulet så tänkte jag gå in helhjärtat för vallningen.

I slutet av juni ska jag gå en tredagars vallningskurs, det ska bli väldigt spännande, och innan  ess ska jag ta några privatlektioner för samma instruktör.  När jag beskrev Fixa och mig för henne så sa jag " att vi har påbörjat träningen av de flesta grunderna men att vi är lite halvdåliga på allt."

Det jag själv ska kämpa med att förbättra innan kursen är.

  1. Motverka Fixas tendens att ta ögonkontakt med mig främst när hon ligger ner och väntar på kommando, hon ska ju stirra på fåren:-) Ingen kommando om hon inte tittar på fåren med andra ord.
  2. Fösningen går ganska ok så där ska jag jobba med att kunna styra henne från längre avstånd.
  3. Drivningen tycker jag är jättesvårt. Jag har svårt att få Fixa att gå i skritt och när hon trycker på för mycket så springer fåren förbi mig. I år ska jag vara stenhård , och inte ge mig förrän det funkar.
  4. Öka Fixas självförtroende i vallningen.
Det tror jag är ganska lagom mycket att jobba med den närmsta månaden. Sen behöver vi såklart träna på flankerna, ordförståelse oavsett var jag står någonstans.  De små sidorörelserna nära fåren när de t.ex. ska in i fållan. Hämt är svåra att träna i vår hage, men på lördag ska vi byga en ny något större hage och dessutom har jag tänkt fråga om jag kan få låna en av stallets hagar lite då och då.

Målet med vallningen är att klara vp:t iår. Jag har tittat på lite provdatum i oktober, kanske vågar vi oss dit då:-)

Idag vallade vi med de nya fåren för första gången. Skönt att ha en lite rejälare flock igen, fyra känns så fjuttigt. Och nyttigt att inte känna alla får så bra.  Flocken höll ihop fint trots att de nya bara varit här i två dagar. Det känns riktigt kul att vara igång igen!

3 kommentarer:

Ylva sa...

Kommer gärna och hälsar på och vallar någon dag! Så kan jag pussa lite på Klara också.....Ska flytta mina får till en mycket större hage och då blir det ju roligare att träna hämt. vi hörs och syns! kram!

Sandra sa...

Vad roligt med så bra förutsättningar med bra fårflock och god instruktörshjälp! Ni kommer säkert göra fina framsteg! Fixa är ju redan så duktig.

marie sa...

Kul att ha något annat att ta till när det blir för mycket med lydnaden :)

Skulle vara jätte kul att träffas. På torsdag ska vi till Stockholms södra Bk vid 19.00 jag, Sandra och Anna skulle vara kul om du kunde komma ??
Kram Marie&Carma