torsdag 9 augusti 2012

Olika bud

I vintras fick ett av mina och ett av Ylvas får en böld på halsen som enligt veterinär var strålsvamp, bölden började dessutom vara och det rann från nosen på tackorna om jag förstod saken rätt. Jag såg det aldrig själv eftersom de var på vintersemester hos världens bästa Ylva!

Distriktsveterinär konsulterades som rekommenderade omedelbar avskiljning från den övriga flocken och slakt så snabbt som möjligt pga smittorisken. Det kändes tungt att  Lillemor behövde sluta sina dagar även om hon var ganska gammal.

När Långhals började få en knöl på halsen för någon vecka sedan steg paniken inom mig, skulle hon behöva möta samma öde? Knölen har växt fort men Långhals är lika pigg och framåt som vanligt och äter bra.

I förrgår var jag beredd att ringa till nödslakten men Emma ville först kolla med en till veterinär. En annan distriktsveterinär konsulterades och nu lät diagnosen helt annorlunda. Hon berättade att strålsvamp är vanligt hos kor och att hon ofta behandlade det med gott resultat, enligt henne var det heller inte överdrivet smittsamt?!

Med gemensamma krafter ordnades pentavet.vet och sprutor och idag agerade jag fårhållare medan Emma injicerade antibiotikan i Långhals.Detta ska göras varje dag i en vecka. Nu håller vi tummarna för att det gör susen.

Knepigt att olika veterinärer ger helt olika bud angående samma åkomma? Googlade lite på nätet hann jag göra också men blev inte mycket klokare av det.  Även där blandades rådet att  omedelbart slakta, till att det faktiskt går att behandla.  Självklart vill jag ju inte slakta ett djur i onödan, samtidigt vill jag ju inte riskera att resten av flocken blir sjuk.

Lite nyttig vallning blev det också förresten. Flocken hade ju ett väldigt drag mot Långhals som stod instängd i en fålla. Draget blev helt annorlunda än vanligt vilket var kul.  Nu längtar jag tills hon piggnar på sig så att vi kan ta ut flocken i den stora hagen igen. Vi behöver fortsätta att öva banor.   Eller så får  jag göra som idag lämna henne i fållan och ta med resten av gänget. Vi behöver dock fler grindar om det ska räcka både till sjukfålla och till träningsfålla och bana samtidigt.

Inga kommentarer: