tisdag 11 september 2012

Stegringsplan

Det har verkligen varit bra att ta en paus ifrån tävlingslydnaden, att hinna få ordentlig distans till träningen innan vi börjar igen. Självklart har jag funderat mycket på frittfölj, vår ständiga stötesten.  Fixa går ju väldigt lätt upp för högt i varv under frittfölj, speciellt på tävling och med tävlingsledare.  Att Fixa varvar igång ju längre in i ett lydnadsprogram vi kommer på tävling har mycket med själva situationen att göra, inte hur länge hon behöver jobba innan belöningen kommer. På andra platser kan hon jobba länge utan att gå upp i varv.

Nu har jag knepat ihop en stegringsplan i frittfölj med fokus på vilken plats vi tränar på. Den lättaste platsen avseende aktivitetsnivå kommer först.

Inomhus hemma
På ny okänd parkeringsplats med asfalt.
På ny okänd plats med grus.
På ny okänd gräsplätt som inte liknar en appellplan.
På vår lilla träningsplan utanför tomten, en liten grusplan där vi sällan gör rutor eller dirigeringar.
På ny appellplan,
På appellplan där vi ibland tränat tidigare.
På ny, okänd inomhusplan
På vaxholmsbrukshundsklubb
På Inomhusplan där vi har tränat mycket tidigare.
På tävling

Andra hundar eller människor runt drar inte upp hennes stress så länge vi inte interagerar med dem. Utställda föremål, rutor osv drar upp nivån något. Inspelat tävlingsledarröst höjer aktivitetsnivån något och riktig tävlingsledare höjer aktivitetsnivån väsentligt.

Ganska intressant eller hur? Vad hon går igång på! Och hur minnet av tidigare roliga pass ( för roliga) drar upp hennes nivå.  Just nu jobbar vi oss långsamt upp från lätt till svårare på listan. Idag har vi tränat mycket behagliga friafölj inomhus, på ny asfaltsplan och på ny gräsplätt.

Det kommer bli en lång träningshöst och en hel del tävlingar på senhösten och i vinter. Vore skönt att få vp:t avklarat först bara. Nu mot vallningskurs hos Eva!

1 kommentar:

Ylva sa...

De är så lika, systrarna! Tänka att just tävlingsledarröst är så peppande....