söndag 2 september 2012

Fårfunderingar...

Inte hjälpte det med nya fina grindar när fåren absolut inte ville gå in i fållan. Inte hjälpte det att dela av gruppen heller, och ställa de vita tjockisarna i 25:an och bara träna med pälsfåren.  Dagens sabotör var helt klart Klara som är alldeles för smart för sitt eget bästa. I övrigt är hon trevlig att valla med, men hon är säkert fem år vid det här laget och väldigt smart. Hon hade helt klart bestämt sig för att in i fållan skulle hon inte, och dit Klara går ,dit går resten.

Både Mini och Fixa jobbade på riktigt bra, men fåren känns för svåra.De har berkligen ändrat beteende sen vi blev flera som vallar regelbundet.

 Jag tror att problemet är att de har blivit alldeles för mycket vallade den här sommaren och träffat för många röjiga unghundar. De är nog lite söndervallade är jag rädd. Det känns stressade och samtidigt vill de inte vända ryggen mot hunden. De litar inte på hundarna uppfattar jag det som. Pälsfåren kan nog hyfsa till sig igen om de får bo nånstans där de inte blir vallade lika mycket, men för köttkorsningarna blir det nog slakt efter den här hösten.

Det är knepigt det här med fårgrupper. Alla som är med i vår grupp är jättegoa och trevliga , men vi har lite olika behov beroende på var i träningen vi är. För att jag ska kunna utvecklas mer med Fixa behöver jag nya, unga djur som inte har blivit vallade nästan något alls.

Vi måste ha tydligare regler för att inte locka in fåren i 25:an med hjälp av mat eftersom de blir alldeles för tama då, och det gör hämtträningen väldigt tråkig i längden.  Sen måste vi minimera möjligheten för unga hundar att röjja och trycka fåren när de inte har någonstans att ta vägen.  Här gäller det ju att jag som förare kan läsa både får och hund. Dessutom lina på för unghundarna och strukturerade övningar som inte är för svåra för hunden. Annars får vi snabbt söndervallade får som inte litar på hundarna  igen.

Och kan våra olika behov inte mötas så kanske vi får dela på gruppen efter den här säsongen, jättetråkigt men i värsta fall nödvändigt.  Jag hoppas verkligen inte att de inblandade tar det här inlägget personligt, för så är det verkligen inte menat. ALLA i gruppen är härliga människor och duktiga hundtränare, men  kanske är behoven för olika.  Men jag hoppas att vi kan komma fram till en gemensam lösning.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Jag tror att flickorna vill komma till Singö och bli mammor nu ;-) Klara kan gärna bli barnens lilla älskling, hon är dras favorit! Vill du träna fålla så kan jag gladeligen berätta att vi precis har fårgrindar och det finns flera slagna fält att träna på!

Katarina sa...

Jippi!