onsdag 24 oktober 2012

Att bygga in rätt känsla i momentet.

Något som jag tänker mer på nu än när jag började träna med Fixa är vilken känsla jag vill att Ponyo ska ha när hon gör ett visst beteende.  Även om något utförs jättesnyggt och korrekt så kan det bli problem när man börjar kedja om hunden ligger för högt eller för lågt i aktivitetsnivå, eller om hunden har fel tanke och är för fokuserad på belöningen.

Nu försöker jag tänka på att inte börja träna om Ponyo är i för hög aktivitetsnivå, om hon är för laddad för att hon tex har märkt att jag skär upp belöningar eller tar fram träningsgrejer. Då börjar vi med paus och Ponyo får sitta i mitt knä. När jag känner att hon är lugn så börjar vi träna.  Kommer det voff eller liknande, som det har gjort när jag har försökt få fram "hoppstå" så blir det knämys en stund  innan vi börjar igen.

Jag försöker också tänka på att blanda passiva och aktiva beteenden.Det finns ju egentligen hur mycket små delar som helst att plocka fram, och de flesta är ju så här i början ganska aktiva, men vi varvar de delarna med att träna omvänt lockande, som är  en början på att sitta och ligga still.

Jag försöker också att lägga mycket tid på att hon ska komma tillbaks med grejer. Helst vill hon springa iväg med dem för tillfället.  Nu tränar vi på att om hon kommer med en boll så kastar jag snabbt iväg nästa. Hon behöver inte lämna i handen utan nu fokuserar vi bara på att hon ska förstå att det är roligare att komma till mig än att roa sig själv.

De små lydnadsgrunder vi har börjat med är  sitt och ligg samt sitta och ligga still.   Plocka upp tesked, tass- och nostarget och att runda en grej och komma tillbaks till mig. "Hopp stå" har jag också försökt få fram.

Jag tycker att det är viktigt att tidigt börja med lite mer avancerade beteenden som man inte bara kan "fånga" utan måste "forma".  Mycket för att hon inte ska bli frustrerad när jag kräver ytterligare något litet för att klicka, utan att hon istället genast försöker mer/något nytt om klicket uteblir.

Efter vår lilla minisemester var hon jätteladdad när jag tog fram klickern i måndags, då hade vi inte tränat sen på fredagen. Hennes fokus hade ökat och hennes lust till att träna var härlig att se. Det riktigt lyste ur ögonen på henne och genast började testa beteenden.

Jag ska försöka filma ett träningspass lite senare i veckan så ni får se vad vi sysslar med. Hon är så duktig min lilla Pompa!

6 kommentarer:

Eva sa...

Så rolgigt att läsa om er träning. Vad är "hopp stå" ?
Eva

Katarina sa...

Det är att hon liksom ska göra som ett minihopp med framtassarna först för att sen landa med båda frambenen samtidigt och parallellt, på så sätt får man fram ett väldigt distinkt ställande utan steg.

Sofia sa...

Hon kommer bli så duktig! 100% genomtänkt träning från första stund!

Ska bli så roligt att följa er! Sluta inte blogga bara... :)

Heidi sa...

Heja heja och lycka till :)

Sandra sa...

Det är så häftigt med hundträning - man lär sig så mycket nytt och kan utveckla träningen hela tiden! Låter himla klokt att vara noggrann med aktivitetsnivån redan från början.

Petra sa...

Kul att läsa om syrran! :) Att vilja komma tillbaka med leksaker är ett mål för mig och Vera också med tanke på mina grabbar.... Fick en plan på kursen för Malin som vi går på och det känns bra! Vi får se hur det slutar!