lördag 10 november 2012

Hur jag tänker...


Sjätte valpen... och visst funderar man. Vad har jag gjort tidigare som har varit bra? Hur kan jag bli mer genomtänkt?  Ett av mina mål med Ponyo är ju att kunna tävla i stökiga miljöer som tex mässhallar. Vad behöver hon ha med sig för att klara det?

MILJÖ
Jag tror på att lägga jättemycket tid på att ta med henne på konstiga ställen, vänja henne vid hög ljudnivå, konstig akustik och hala golv. Göra henne trygg i sådana miljöer. Nu knatar vi mest runt på alla möjliga och omöjliga ställen, och så får hon lite godis då och då. Jag försöker också leka med henne i stökiga miljöer, och inte att förglömma, träna passivitet även där.  Så ofta som möjligt får hon därför hänga med nu.  Till stan, till Ulriksdal där hundarna får vara med i restaurangen, in i varuhus,  tågstation, på fik osv.

PASSIVITET I SAMBAND MED TRÄNING
Passivitet i tränings situationen.  När jag tränar med Ponyo försöker jag tänka på att ta pauser då hon ska bli helt avslappnad, kunna gå ner i varv. Igår när vi var i Arningehallen, så tränade vi naturligtvis lite, men lika viktigt är det att hon kan ligga i mitt knä och titta på de andra hundarna utan att vara spänd i kroppen. Att vi kan ta pauser mitt i träningen där målet är att hon så snabbt som möjligt ska gå ner i varv.  Det här kommer jag sen försöka använda mig av när jag vill reglera hennes aktivitetsnivå beroende på vilket moment hon ska göra.

INTE UTSÄTTA HENNE FÖR SITUATIONER HON INTE KLARAR AV
Här måste jag naurligtvis testa mig fram, men ett exempel är härom dagen när hon fick följa med när jag skulle hämta Nell på fritids.  Att hålla fokus på mig i stökiga miljöer klarar hon fint när det bara är hon och jag. Men att promenera från fritids med de andra hundarna, och med flera barn som gärna vill klappa osv, och som springer runt och hit och dit, det gör henne jättestressad och sjövild. Hon kan inte hålla fokus. Är det egentligen viktig för mig att hon ska klara den situationen, eller drar jag bara upp hennes stressnivå? Ponyo är en högtempererad hund, och hon kan bli en riktigt stressad, jobbig bordercollie och jag inte passar mig.  En del situationer är viktiga att lära henne att klara av, andra kanske vi istället ska undvika?  

UTHÅLLIGHET
Jag kommer tidigt träna henne på att orka jobba längre innan belöningen. En nackdel med klickerträning är att belöningsfrekvensen är extremt hög i början. Och att trappa ner från  20 belöningar på en minut som det ofta blir vid nyinlärning, till  en belöning efter 15 minuter, är en ganska drastisk nertrappning. Görs inte det metodiskt och planerat kan det leda till en väldigt frustrerad och stressad hund.  Jag kommer redan nu att börja lägga ord på helt oviktiga beteenden bara för att kunna få henne att göra flera saker i rad innan belöningen kommer.

ÄLSKA ATT TRÄNA
Det är egentligen priorotet nummer ett, att Ponyo ska älska att träna och leka med mig. Att jag ska vara överst på hennes lista över vem som är roligast att umgås med. Vi jobbar mycket med att leka ihop. Med leksak och utan. Jag har som jag tidigare skrivit som mål att hon ska blir bra på att komma tillbaks med grejer, och där är vi inte ännu. Men hon gillar att leka med mig även med störningar runt omkring2 kommentarer:

Hanna aka Lilla My sa...

Åh, vilken bra plan!

Katarina sa...

Tack Hanna, vad kul att du tycker det!