torsdag 22 november 2012

Idag var det Fixa och jag!

Efter den dåliga känslan i hallen i tisdags, så gjorde jag det lätt för oss idag. Ville Fixa använda benen så skulle hon få göra det. Minimalt med belöningar och massor av springa stod på schemat. Efteråt var hon riktigt andfådd och törstig-och väldig, väldigt nöjd.

Ruta,  Metallapport,  Dirigeringsapportering, Vittring, och fjärrdirigering. Både som enstaka moment och i olika kedjor. Allt sitter faktiskt riktigt fint trots minimalt med träning sedan i juni. Visst behöver vi finslipa lite, konskick, placering i rutan osv, men på det stora hela såg det bra ut.

Testar mig fram hur jag ska kunna bekräfta henne tävlingsmässigt utan att det blir en massa pip. Jobbar nu med en mening som aldrig leder till belöning utan bara är glatt bekräftande, det ska inte finnas någon förväntan på belöning alls när jag säger "Vad duktig du är" Jag laborerar även med lugnande signaler (gäspningar) och testar om det kan påverka henne. Ha, ha tänk vad envis man är egentligen:-)

Avslutade med frittfölj med kort koppel. Mycket bättre känsla än i tisdags och en hund som flämtade pga anfåddhet och inget annat. Ha, ha kanske är det uttröttningsmetoden som fungerar? Nä just det, har redan prövat det. Minns för två år sen när jag först sprang med Fixa och sen vallade, och sen skulle vi tävla på hemmaklubben direkt efteråt. Hjälpte det? Inte mycket.

Idag var det i alla fall skönt att främst jobba med fartmomenten så att både hon och jag slapp frustrationen och känslan av misslyckande som jag är övertygad om att hon också känner av när jag är missnöjd även om jag inte direkt säger nåt. Det bara ryker lite ur öronen på mig:-)


1 kommentar:

Hanna aka Lilla My sa...

Tror det är viktigt att låta dem "pysa" innan träning/tävling. Att trötta ut dem fysiskt, blir nog svårt, men bara man får bort överskottet, så blir det hanterbart. Har testat att slänga ut en näve hundfoder, som Bacci får söka efter, för att bränna lite energi. funkar faktiskt ganska bra och är ngt, som man med lätthet kan ta till på tävling. Ska utvärdera lite mer, innan jag är hundra på resultatet :)