måndag 5 november 2012

Ledig dag som blev ombokad och fullbokad!

Trots lite ändringar i sista sekunden så blev den här dagen en riktigt bra, men väldigt fullbokad ledig dag. För Ponyo har det blivit mycket miljöträning. Hon har varit med inne i stan både på dagen och kvällen. Vi har hängt på NK och i den nya Moodgallerian, och nu ikväll medan Molly dansade var det sushi på västermalmsgallerian som gällde, och Ponyo är med på noterna.

Hon är härligt kavat och världsvan nu och håller fin kontakt med mig även när det är mycket folk runt omkring. Hon började tom erbjuda frivilliga "Hoppstå" mitt bland allt folk. Och bäst av allt, när jag stod i kön och skulle köpa sushi så lade hon sig ner och tog det lugnt!!!

Det är lusitgt det här med hur observanta hundar är på vårt kroppsspråk. Jag klickertränar ju mina hundar och väntar med att lägga på signal på beteendet. Jag tycker det är viktigt att hon erbjuder beteenden frivilligt, att hon lär sig att jobbs för sin belöning och inte bara passivt låter sig lockas runt.
Men det där med signaler, det finns ju andra än bara ljud. Står jag upp erbjuder Ponyo hoppstå, sitter jag ner blir det ligg om mina händer är lite längre ner och sitt om de är lite högre upp, för så har jag gjort helt omedvetet.  Nu kommer jag börja variera min position så att hon verkligen lär sig repetera det hon har fått klick för.

Idag jobbade hon på jättefint utan frustration när klicket uteblev, istället jobbade hon på lite hårdare. Och oj vad glad hon blev när jag plockade fram pallen! Hon studsade vid min sida och kastade sig upp med frambenen så fort jag ställde ner den. Nu får jag in henne hela vägen till sidan på två klick nu. Duktig Ponyo.

Under hoppstå har jag nu börjat lägga in omvänt lockande också. Ibland blir det klick direkt när hon landar med framtasarna, och ibland blir det omväntlockande, och när jag ser att hon medvetet håller tassarna stilla så kommer belöningen.

Har jag sagt att valpträning är det roligaste som finns?
Förresten , ni runt 150 som läser min blogg dagligen, tycker ni att det är kul när jag lägger ut filmer, eller är de av lite för dålig kvalitet rent bildmässigt så jag lika gärna kan skippa det?

5 kommentarer:

Hanna aka Lilla My sa...

Filmer är alltid kul :)

Havana bjuder också på beteenden. Innan har de varit "låsta" till hur jag står/sitter, men nu bjuder hon dem hej vilt, överallt :)

Anonym sa...

Flim är skoj!
Kram Johanna

Kung Knut sa...

Film är alltid skoj :)

Mia o Honey sa...

Film är jätte kul! Vi som är 150 har inte så höga krav på kvalitet vi är ju vana vid super 8 som brann i projektorn vet du!

Katarina sa...

Ha, ha Mia, jag är för ung för att veta nåt om det:-)